maandag 10 april 2017

Rechter in Peru zet gouverneur van regio Callao preventief 18 maanden achter slot en grendel

Felix Moreno verdacht van aannemen 4 miljoen dollar aan steekpenningen van Odebrecht


Een federale rechter in Peru heeft de zittende gouverneur van de regio Callao veroordeeld tot 18 maanden zogenoemde preventieve gevangenisstraf in afwachting van een volledige rechtszaak. De man wordt beschuldigd van het accepteren van $ 4 miljoen smeergeld van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht SA. Dit bericht het persbureau Reuters vandaag, maandag 10 april 2017.

Na een 12-uur durende hoorzitting oordeelde zaterdag rechter Ricardo Manrique, dat er substantieel bewijs is dat gouverneur Felix Moreno (zie foto - Bron: Twitter) steekpenningen heeft aangenomen in ruil voor het toekennen aan Odebrecht in 2014 van de opdracht om 5 kilometer snelweg langs de centrale kust van het land aan te leggen.

In Peruaanse  gevangenissen zitten vaak verdachten langere tijd vast om te voorkomen dat ze op de vlucht slaan of lopende onderzoeken belemmeren.
Deze praktijk wordt bekritiseerd door sommigen als een schending van het recht op een eerlijk proces. De advocaat van Moreno, Jose Luis Castillo, zei dat de beslissing willekeurig was en dat hij van plan is om beroep aan te tekenen.

In december heeft Odebrecht publiekelijk toegegeven, dat het bedrijf honderden miljoenen heeft uitgegeven aan steekpenningen aan niet nader genoemde autoriteiten in heel Latijns-Amerika, met inbegrip van $ 29 miljoen om contracten binnen te halen in Peru over een periode van tien jaar verspreid over drie presidentschappen.

Het Openbaar Ministerie stelt, dat Moreno een deel van de ontvangen steekpenningen heeft angewend voor zijn 2014 herverkiezingscampagne, geleid door de politieke strateeg Luis Favre. Maar, zowel Favre als Moreno ontkent betalingen te hebben ontvangen van Odebrecht.


Odebrecht-gerelateerde onderzoeken beschuldigen de voormalige Peruaanse president Alan Garcia van corruptie, onder andere bij de aanleg van het metrosysteem van Lima.

Peru heeft ook de Verenigde Staten de uitlevering gevraagd van ex-president Alejandro Toledo, die ook wordt beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen