zondag 9 april 2017

Regering Brazilie bezuinigt fors in het budget van ministerie van Milieu

Organisaties die strijden tegen ontbossing Amazone regenwoud zijn bezorgd door bezuinigingVorige week heeft de Braziliaanse regering de begroting van het ministerie van Milieu met 43% verlaagd. Het ministerie heeft nu een budget van 446 miljoen Braziliaanse reals ($ 141 miljoen). Het federale wetenschapsbudget is ook met 44% gekort, waardoor het de laagste begroting is in ten minste 12 jaar, aldus Nature, zo schrijft de Financial Times vandaag, zondag 9 april 2017. 

Wetenschappers en milieugroepen vrezen, dat deze bezuinigingen inspanningen om ontbossing, dat steeds meer toeneemt, tegen te gaan belemmert. Alfredo Sirkis, uitvoerend secretaris van het Braziliaanse Forum inzake Klimaatverandering, zei tegen Observatorio do Clima dat de bezuiniging 'zeer ernstig' is en 'van grote invloed zal zijn op ontbossing en op Brazilië's klimaatdoelstellingen'.

Brazilië is goed voor bijna tweederde van het Amazone regenwoud, het grootste regenwoud ter wereld. Na een aantal jaren van dalende ontbossing neemt het toch weer toe, gedreven door rundvlees, soja en houtindustrie. Tussen augustus 2015 en juli 2016 bijvoorbeeld, steeg de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied met 29% ten opzichte van het voorgaande jaar, waardoor het het hoogste ontbossingspeil in de regio was sinds 2008. Bosgebied van ongeveer 135 keer de grootte van de wijk Manhattan in New York, was in slechts een jaar tijd gekapt, zo berichtte de website Mongabay.

Brazilië heeft onlangs - tijdens de 13e Conferentie van Partijen inzake Biologische Diversiteit in december 2016 - plannen aangekondigd om 12 miljoen hectare ontbost en afgebroken bosgrond voor 2030 t herstellen.

Maar, het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen, het Braziliaanse Milieubeschermings Agentschap, dat werkt aan het voorkomen van ontbossing van de Amazone, heeft al ernstige financiële problemen. En knippen in het budget zal waarschijnlijk het probleem verergeren.

'In het geval van ontbossing, gaat de combinatie van bezuinigingen en andere beslissingen op het terrein van management, in het bijzonder als het gaat om het verminderen van beschermde gebieden, waarschijnlijk zorgen voor een toenemende ontbossing', zegt Paulo Barreto, een senior onderzoeker bij de milieu monitoring organisatie Imazon, tegen Climate Wire.


(Red. De Surinaamse Krant/The Financial Times/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen