vrijdag 7 april 2017

Regering Colombia en ELN-rebellen komen project overeen ter verwijdering landmijnen

Beide partijen streven naar effectieve de-escalatie van het geweld


De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional) maakten gisteren bekend dat ze een doorbraak overeenkomst hebben bereikt over het verwijderen van landmijnen. In hun eerste gezamenlijke persconferentie na de start van de vredesbesprekingen in Quito, Ecuador, twee maanden geleden, kondigden de delegaties aan, dat ze zouden beginnen met het uitwerken van logistieke uitdagingen voor een overeengekomen gezamenlijk landmijn verwijderingsprogramma, zo schrijft de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, vrijdag 7 april 2017.

Bovendien, hebben de regerings hoofdonderhandelaar Juan Camilo Restrepo en ELN hoofdonderhandelaar 'Pablo Beltran' gezegd, dat tijdens de tweede ronde van de besprekingen, die beginnen op 3 mei, de strijdende partijen naar een effectieve de-escalatie van het geweld zoeken. Het ontmijningsproject is de eerste humanitaire actie die is afgesproken tijdens de gesprekken


Beltran sprak de hoop uit, dat deze humanitaire acties en overeenkomsten om geweld te de-escaleren uiteindelijk leiden tot een door de guerrillastrijders vóór de gesprekken aangevraagde bilaterale wapenstilstand. 'We zullen een deel van de besprekingen wijden aan humanitaire acties die moeten leiden tot een beëindiging van het geweld. Dat betekent dat we gaan naar het geleidelijk creëren van een klimaat om de intensiteit van het conflict te verminderen', zei Beltran.

Restrepo zei dat hij hoop dat deze bilaterale wapenstilstand, die in feite een einde moet maken aan 53 jaar van geweld, zo snel mogelijk wordt overeengekomen. De ELN onderhandelaar kondigde aan, dat 'Pastor Alape' en 'Antonio Lozada', twee hooggeplaatste leden van de demobiliserende FARC rebellen, naar Quito zijn gereisd om de ELN vredesbesprekingen in Ecuador te synchroniseren met het lopende vredesproces van de FARC.

De ELN, Colombia's laatste actieve guerrilla-groep, is sinds 1964 in oorlog met de staat. Het conflict, waarbij meerdere andere partijen betrokken zijn. heeft het leven gekost van meer dan 265.000 Colombianen en gezorgd voor 7 miljoen ontheemden.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

0 comments:

Een reactie plaatsen