zondag 9 april 2017

Regering Venezuela legt oppositieleider Capriles 15 jaar 'politiek verbod' op

Henrique Capriles kan zich de komende 15 jaar niet verkiesbaar stellen voor presidentschap

Aanhoudende demonstraties in Venezuela - 19-Jarige demonstrant door oproerpolitie doodgeschoten


De Venezolaanse regering heeft oppositieleider Henrique Capriles verboden zich de komende 15 jaar verkiesbaar te stellen. Daardoor kan hij niet deelnemen aan de volgende presidentsverkiezingen in 2018.  De overheidsinstantie die hem de sanctie oplegde deed dit omdat hij als gouverneur van de staat Miranda 'administratieve onregelmatigheden' zou hebben begaan. Capriles heeft nog vijftien dagen de tijd om bij de betrokken instantie in beroep te gaan tegen de beslissing. Als hij beroep aantekent bij het Hooggerechtshof heeft hij daarvoor nog zes maanden. 


De 44-jarige opposant en voormalig kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2013 reageert strijdvaardig. 'Dit is niet mijn strijd, maar die van alle Venezolanen! (...) Wij gaan onze grondwet en ons land verdedigen', zei Capriles vrijdag op een persconferentie.
De politicus deelde via Twitter mee dat hij buitenspel is gezet.


'De onverkiesbaarheid van Capriles heeft maar een doel: de dictatuur wil haar oppositie kiezen. Gaan we dat laten gebeuren? Zeker niet. Morgen gaan we verder!', viel de vicevoorzitter van het parlement, Freddy Guevara, hem op Twitter bij.


Het is al meer dan een week erg onrustig in Venezuela. De politie schoot donderdag een jongeman dood tijdens een betoging in een buitenwijk van Caracas. Demonstranten gooiden gisteren stenen naar de oproerpolitie. De politie zette daarop een waterkanon en traangas in. In een buitenwijk van Caracas moest het leger de situatie bedaren. Het slachtoffer is de 19-jarige Jairo Ortiz die met een kogel in de keel werd geraakt.

De Venezolanen protesteren tegen de socialistische president Nicolas Maduro, omdat hij een coup zou hebben willen plegen. Het Hooggerechtshof, dat de president steunt, had vorige week donderdag het parlement aan de kant geschoven. De rechter beweerde dat het parlement slecht samenwerkt en dat het regels overtreedt. De meeste parlementsleden zijn tegenstanders van president Maduro. De beslissing van het Hooggerechtshof lokte veel reacties uit. De oppositie noemde het 'een stap naar een dictatuur' en 'een staatsgreep'. De beslissing werd enkele dagen later opnieuw ingetrokken door de rechter.De oppositie laat het daar echter niet bij en spoort de bevolking aan om te blijven protesteren tegen Maduro door de straten van Caracas helemaal te blokkeren. Met de protesten wil de oppositie ook druk uitoefenen om de nationale verkiezingen te vervroegen.

 Aanhangers van Maduro zijn gisteren ook op straat gekomen om hun leider te steunen. Zij hebben vooral de toegang tot de metrostations geblokkeerd. Het is al enige tijd onrustig in Venezuela. Het land kampt met een inflatie en een tekort aan basismiddelen zoals voedsel en medicatie. Zaterdag stond er nieuw protest gepland.

(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Volkskrant/Twitter/Het Laatste Nieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen