dinsdag 18 april 2017

Regering zet intimiderende en provocerende ME in tegen vreedzame demonstranten

Vakbondsman Berenstein: 'Wij zijn bezig met een vreedzame actie en worden verhinderd door de politie'

(Bron foto's: Raoul Lith en René Gompers/Starnieuws)
Actieleiding gaat internationale organisaties informeren over het optreden van de politie


Zwaar bewapende leden van de Mobiele Eenheid heeft de Fred Derbystraat in Paramaribo versperd. Deelnemers aan een demonstratie van onder andere de vakbeweging tegen het regeringsbeleid en de verhoogde brandstofprijzen liepen vanochtend, dinsdag 18 april 2017, richting de dokter Sophie Redmondstraat, nadat zij waren toegesproken te Theater Unique. De mobiele eenheid staat iets verder op de weg, waardoor de mensen niet door konden lopen, zo meldt Starnieuws. 

Robby Berenstein, Wilgo Valies, Armand Zunder en andere leidinggevenden van het protest zijn niet te spreken over de wegversperring.

'Wij zijn bezig met een vreedzame actie en worden verhinderd door de politie', aldus Berenstein. 'Wij hebben recht op vrije betoging, dat is in de Grondwet verankerd', voert de vakbondsleider aan.

De actieleiding wil van de verantwoordelijke commandant weten waarom ze niet door mogen lopen. Er is nog geen antwoord gekomen op deze vraag. De mensen hebben besloten om op straat te gaan zitten.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, zei dat er elke dag geroofd wordt in het land. 'Waarom gaan jullie niet daar optreden? Waarom komen jullie hier met zoveel machtsvertoon tegen weerloze burgers?', vroeg hij.

De actieleiding zal ook internationale organisaties informeren over het optreden van de politie. De demonstranten stellen dat zij geïntimideerd zijn en verhinderd zijn om hun mening te uiten. Terwijl de mobiele eenheid blijft staan aan de Fred Derbystraat, is de groep in de Henck Arronstraat.

President Desi Bouterse lijkt de demonstraties beu te zijn en ook niet blij te zijn dat de vakbeweging niet is ingegaan op zijn verzoek om in dialoog te gaan met hem en de regering. Het heeft er alle schijn van, dat de president nu de ME inzet om het democratisch recht op demonstratie aan de demonstranten te ontzeggen en om op een intimiderende wijze aanwezig te zijn.

Met repressie hoopt Bouterse een einde te maken aan de democratische protesten van burgers tegen hem en zijn beleid. Het tenue van de ME is bij sommige leden ook nog eens bewust provocerend en niet professioneel, zoals uit deze foto duidelijk blijkt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen