zondag 2 april 2017

Regering zoekt via Planbureau draagvlak voor haar maatregelen

Planbureau werkt aan een 'samenhangend effectenplan'

Vicepresident Adhin vindt roep uit samenleving om verhoging benzineprijs terug te draaien 'voorbarig'


Het Planbureau zal sessies organiseren om te komen tot een samenhangend effectenplan. Dit plan is gericht op het beleid van de regering om te werken aan herstel en stabilisatie. Deze sessies worden samengevat onder het nieuw geïntroduceerde begrip ‘macro-economische simulaties’ (MES). Vicepresident Ashwin Adhin heeft donderdag in het parlement hierover uitleg gegeven, zo schrijft de Ware Tijd zondag 2 april 2017.

De regering gaat via het Planbureau draagvlak zoeken voor maatregelen die ze in gedachten heeft. Adhin zegt dat met dit effectenplan, de maatregelen die de regering heeft genomen en straks een goedgekeurd Ontwikkelingsplan en begroting, de eerste stappen worden gezet naar herstel en stabilisatie.

Al deze maand zal merkbaar zijn dat er evenwicht komt in de samenleving. Het versterken van de koopkracht met een loonronde staat bovenop de lijst van de regering. Adhin vindt het dan ook voorbarig, dat nu in de samenleving wordt geroepen om de verhoogde brandstofprijs en daarmee ook de nieuwe government take terug te draaien. De extra inkomsten die de regering hiermee krijgt zijn deels bedoeld om de nieuwe lonen van personeel bij de overheid, onder wie leerkrachten, te kunnen betalen. Een ander deel van het geld zal besteed worden om de productiesectoren te ondersteunen.

De macro-economische simulaties (MES) zijn deze week begonnen. Het Planbureau praat met alle maatschappelijke groepen. Zij mogen zelf aangeven hoe zij denken over de maatregelen en welke verwachtingen zij daarover hebben. Ook De Nationale Assemblee zal gehoord worden.

Adhin spreekt van een historisch gegeven, omdat dit nog nooit eerder in Suriname heeft plaatsgevonden. Volgens de vicepresident is het voordeel van de effectenanalyse dat er een tijdlijn kan worden uitgezet voor het uitvoeren van de maatregelen.

0 comments:

Een reactie plaatsen