vrijdag 7 april 2017

Ronald Hooghart: 'Met een protestactie stuur je een regering niet naar huis'

Chagrijn Hooghart kijkt vanaf de zijlijn toe en spuit weer zijn gal over collega bonden


Vakbondsleider en parlementariër Ronald Hooghart (MDP) vreest dat de demonstranten tegen het regeringsbeleid hun tijd verdoen, door de straat op te gaan en te eisen dat de regering aftreedt. 'Met een protestactie stuur je een regering niet naar huis', beweert de voorzitter van de Centrale voor Landsdienaren in Suriname vanochtend, vrijdag 7 april 2017, in de Ware Tijd, eigenlijk tegen beter weten in. Met aanhoudende protesten, acties en stakingen kan een regering op den duur naar huis worden gestuurd, gedwongen. Hooghart is daar echter, als fervent aanhanger van de NDP en dankzij die partij gezeteld op het pluche in De Nationale Assemblee, blind voor geworden. 

Hij onderstreept dat de regering alleen via het parlement kan worden afgezet, vanwege het parlementaire systeem De vakbondsleider-politicus ziet de coalitie-parlementariërs de regering de rug echter niet toekeren. 'De regering heeft 30 harde zetels.'

Hooghart verduidelijkt,dat de protestmanifestaties in 1999 tegen de regering niet de directe aanleiding waren voor het aftreden van de toenmalige president, Jules Wijdenbosch. 'Mensen zeggen dat ik president Wijdenbosch heb afgezet, maar dat is niet helemaal waar.' De voornaamste reden voor het aftreden van de toenmalige regering was, dat de parlementariërs het vertrouwen in de regering hadden opgezegd. Parlementariërs van de BVD, die tot de regering behoorden, liepen namelijk over naar de VHP en ook volksvertegenwoordigers van de FAL stapten uit de coalitie.

De onenigheid tussen Bouterse en Wijdenbosch droeg ook bij aan het voortijdig vertrek van het toenmalige staatshoofd.

Hooghart waarschuwt zijn collega-vakbondsleiders dat de politiek de vakbeweging vaak genoeg misbruikt. Hij zegt dat hij zich vaker heeft ingezet voor nationale strijd, maar dat dit nooit eerder is gewaardeerd door de politiek.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen