zaterdag 1 april 2017

Ruim 100 Haitianen arriveren met gecharterd vliegtuig in Guyana, vermoedelijk op weg naar Suriname

Minister Felix maakt zich geen zorgen: 'Voor mij leek alles heel normaal'

Een bron: 'Ze zijn als toerist gekomen, het is de eerste keer dat we dat zien'


Meer dan 100 Haïtianen zijn aan boord van een gecharterd vliegtuig donderdagochtend gearriveerd in Guyana, maar minister van Burgerschap en Immigratie Winston Felix zei, dat hij zich geen zorgen maakt. 'We hadden geen problemen met hun intenties en we zagen niets dat niet in orde zou zijn. Voor mij leek alles heel normaal', aldus Felix vandaag, zaterdag 1 april 2017 in de Demerara Waves Online News. 

Hij zei dat zij verblijf van een maand in Guyana hebben gekregen en dat ze vrij zijn om naar Suriname te reizen, indien zij dit wensen en over de vereiste visa beschikken. 'Ze zijn niet naar Guyana gekomen om te blijven', voegde hij eraan toe

Felix, een voormalig commissaris van politie, zei dat er niets mis is met een groot aantal Haïtianen dat op dezelfde manier in Guyana arriveert als Chinesen en Cubanen in grote aantallen zijn gekomen. Maar, bij hun aankomst, zo wordt door bronnen gezegd, werden wel wenkbrauwen gefronst bij immigratie-autoriteiten in Guyana. Ambtenaren hebben, op voorwaarde van anonimiteit, gezegd dat 154 Haïtianen donderdagochtend rond kwart voor twee zijn geland op de Cheddi Jagan International Airport (CJIA). Een Jamaicaans vliegtuig had de passagiers rechtstreeks van Port-au-Prince naar Guyana gevlogen. 'Ze zijn als toerist gekomen. Het is de eerste keer dat we dat zien', aldus en bron.

Ze mochten Guyana binnen komen en beschikten over reisdocumenten. De bron zei 'we onderzoeken het', eraan toevoegend, dat de personen een aantal adressen hebben opgegeven.

Immigratie ambtenaren kunnen niet bevestigen dat 45 van de Haïtianen zijn vervoerd naar buurland Suriname en een andere 45 binnenkort die richting uit vertrekken.

Het vertrek van Haïtianen naar diverse Caribische gebieden, zoals de Turks- en Caicos-eilanden en de Bahama's, heeft bewezen lastig te zijn, omdat duizenden van hen legaal en illegaal zijn gemigreerd en druk zetten op de sociale en economische diensten. In Suriname hebben de autoriteiten een visumplicht voor Haïtianen geïntroduceerd, omdat ze er heen vliegen en vervolgens verder reizen naar Frans-Guyana, met een vergelijkbare geschiedenis en cultuur.

(Red. De Surinaamse Krant/Demerara Waves Online News)

0 comments:

Een reactie plaatsen