dinsdag 18 april 2017

Russische staatsrederij legt beslag op lading ruwe olie PdVSA

Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA verdrinkt in de schulden

PdVSA's web van betalingsgeschillen overspant nu de hele wereld


Venezuela's staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A) zond een tanker in oktober naar het Caribisch gebied in de verwachting dat de lading ruwe ongeveer miljoen $ 20 zou opbrengen - geld dat het door een crisis getroffen land dringend nodig heeft. Maar, in plaats daarvan, besloot de eigenaar van de tanker, het Russische staatsscheepvaart conglomeraat Sovcomflot, de olie vast te houden in de hoop om een gedeeltelijke betaling van $ 30 miljoen te ontvangen dat PdVSA nog is verschuldigd voor onbetaalde kosten, zo bericht persbureau Reuters vandaag, dinsdag 18 april 2017.

Ondanks een langdurige alliantie tussen Venezuela en Rusland, heeft Sovcomflot PdVSA op St. Maarten, een Nederlands eiland aan de noordoost kant van het Caribisch gebied, beslag gelegd op een lading ruwe olie. 'De reders ... hebben beslag gelegd op de genoemde olielading', luidt een beschikking in maart van de rechtbank op St. Maarten.

Vijf maanden na het oversteken van het Caribisch gebied, heeft de NS Columbus de lading ruwe olie gelost in een opslagterminal op St. Eustatius, een eiland net ten zuiden van St. Maarten, in het kader van een tijdelijke beslissing van de rechtbank. Een andere rechtbank, in Engeland, zal beslissen of Sovcomflot uiteindelijk over de olie kan beschikken.

Het geschil, dat wordt behandeld door de Verenigd Koninkrijk Admiralty Court, benadrukt hoe rederijen steeds agressiever worden in het streven om PdVSA's schulden te innen. Het toont ook aan, dat politieke bondgenoten, zoals Rusland, hun geduld verliezen geduld als het gaat om achterstallige betalingen van Venezuela, wiens verouderde tankers moeite hebben om olie uit te voeren en zelfs om brandstof te leveren aan de binnenlandse markt.

PdVSA is ook miljoenen dollars verschuldigd aan Caribische terminals - waaronder die op Sint-Eustatius, dat eigendom is van het Amerikaanse NuStar Energy (NS.N), aldus een PdVSA executive en een medewerker van een van de faciliteiten. NuStar en een advocaat van dochterondernemingen van Sovcomflot weigerden commentaar te geven.

PdVSA heeft niet gereageerd op schriftelijke vragen met betrekking tot haar tankervloot of haar schulden aan rederijen. PdVSA's web van betalingsgeschillen overspant nu de hele wereld, van onbetaalde scheepswerven in Portugal en half-gebouwde tankers in Iran en Brazilië tot de in beslag genomen lading op het kleine Sint Eustatius, waarvan de strategische ligging in het Caribisch gebied het een 18e-eeuwse koloniale handels hub heeft gemaakt.

Staatsoliemaatschappij Rosneft RONS.MM heeft sinds 2016 geld geleend aan PdVSA en was vorige maand in gesprek met PdVSA over een flinke betaling, volgens de Venezolaanse regering en bronnen in het bankwezen. Maar. de problemen borrelen al maanden tussen Venezuela en Sovcomflot, die ongeveer 15 procent van de schepen aan PdVSA levert om ruwe olie te vervoeren naar haar klanten te midden van een gestage achteruitgang van de eigen vloot, aldus een kapitein en twee cargadoors die werken met PdVSA.

De schulden aan Sovcomflot waren in 2016 dusdanig toegenomen, dat het bedrijf ging klagen bij de directeur van PdVSA Eulogio Del Pino in de Russische stad Sochi, volgens een bron binnen de handels afdeling van PdVSA's met kennis van die vergadering.
Del Pino stemde in met een betalingstermijn, voorgesteld door zijn handels- en vlootmanagers en door Sovcomflot geaccepteerd, aldus de bron.
Maar, PdVSA was niet in staat om voldoende betalingen aan Sovcomflot te verrichten. Een PdVSA- vertegenwoordiger ontkent, dat Del Pino werd geconfronteerd door Sovcomflot in Sochi, met de mededeling dat de rekening vals was, zonder nadere toelichting.

Inbeslagnames van olieladingen zijn ongebruikelijk, omdat schuldeisers zelden voldoende gedetailleerde informatie over tankerbewegingen ontvangen om tijdig gerechtelijke bevelen te verkrijgen.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen