zondag 23 april 2017

Rust keert terug in Frans-Guyana, protesten en acties ten einde

Frankrijk zegt 2.1 miljard euro steun toe aan haar Zuid-Amerikaanse gebiedsdeel

(Bron foto: Jody Amiet/AFP)

De beweging achter de sociale onrust die Frans-Guyana gedurende bijna een maand heeft verlamd heeft het protest beëindigd nadat Parijs over de brug is gekomen met een hulppakket ter waarde van miljarden euro's. Dit bericht de Franse nieuwswebsite RFI vandaag, zondag 23 april 2017.

Een algemene staking van 37 vakbonden heeft vanaf 25 maart het Franse grondgebied in Zuid-Amerika verlamd. De lokale bevolking wilde een 'Marshall Plan' in de lijn van de enorme economische ondersteuning van de VS die werd gegeven om West-Europa weer te helpen op te bouwen na de Tweede Wereldoorlog.

De regering en het 'Collectief om Guyane in Beweging te krijgen' - Pou la Gwiyann ​​Decolé - ondertekenden vrijdagmiddag een overeenkomst in Cayenne, slechts twee dagen voor de presidentsverkiezingen van Frankrijk.

Onder de overeenkomst heeft de Franse overheid 2,1 miljard euro ter beschikking gesteld ter ondersteuning van Guyane, maar gaf geen nauwkeurig tijdschema voor de uitvoering ervan. Het bedrag zou aanvullend zijn op de ruim een ​​miljard euro noodfinanciering die vroeg in april werd afgesproken, maar die de beweging onvoldoende achtte.

De Franse minister van Overzeese Gebiedsdelen Ericka Bareigts verwelkomde de deal als 'een beslissende dag voor de toekomst van Guyane'.

Het ruimtevaartcentrum Kourou is uitgegroeid tot een symbool van economische ongelijkheid in Guyane en een focus voor woede, aangezien veel inwoners geen elektriciteit of stromend water hebben en ongeveer een op de vier werkloos is.

De protesten hebben gezorgd voor een stagnatie in de toestroom van verse producten naar het gebied, grenzend aan Suriname en Noord-Brazilië aan de noordoost kust van Zuid-Amerika, ongeveer 7.000 kilometer van Parijs.

Guyane, waar ongeveer 250.000 wonen, is sinds het einde van de 18e eeuw als Franse regio toegewezen en werd ook gebruikt als plaats om veroordeelden naar toe sturen om dwangarbeid te verrichten, tussen 1852 en 1946.
(Red. De Surinaamse Krant/RFI/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen