dinsdag 25 april 2017

Schimmige wijze van voorlichting door de regering

Positie Clifton Limburg roept verwarring op en vragen

President Bouterse gast van Bakana Tori en Limburg medio september 2013 (Bron foto: gov.sr)
Presentator SRS-radioprogramma Bakana Tori en perschef Kabinet van de President slaagt er niet in zijn petten te scheiden - Limbo's radioprogramma is te paars en te regeringsgezind ingekleurd


De wijze waarop voorlichting vanuit de regering momenteel verloopt, is onduidelijk voor voormalig regeringswoordvoerder Glenn Truideman. 'De echte voorlichting ontbreekt, eerlijk gezegd', aldus Truideman maandag 24 april 2017 in de Ware Tijd. 

Dat de huidige regeringswoordvoerder Clifton Limburg tevens propaganda maakt voor zijn politieke partij, zorgt volgens Truideman voor verwarring. Hij noemt het radioprogramma Bakana Tori, dat wordt uitgezonden op de staatsradiozender SRS, namelijk een mengeling van overheidsvoorlichting en partijpropaganda.

'De regering moet een duidelijke scheiding maken tussen voorlichting en propaganda', adviseert hij.

Overheidsfunctionarissen klagen steeds vaker over valse berichtgeving die met name via social media binnen de samenleving wordt verspreid om de regering te schaden.

Limburg beweert in een reactie, dat zijn radioprogramma absoluut geen onderdeel uitmaakt van de overheidscommunicatie. Hij is het trouwens ook niet eens, dat het programma verwarring schept doordat hij twee petten op heeft. 'Het is toevallig zo dat de directeur van Communicatie het programma presenteert. Ik probeer de twee functies zo veel mogelijk gescheiden te houden.' Hij geeft toe dat dit niet makkelijk is.

Ruis kan volgens Truideman alleen invloed hebben op de samenleving, wanneer de regering of overheidsinstantie niet duidelijk of niet transparant is. 'Mensen snappen het niet of geloven de regering niet en daar springen gebruikers van social media in het gat en geven hun eigen inlichtingen. Valse verhalen komen wanneer er onvoldoende en of onjuiste voorlichting gegeven wordt.'

Overigens zegt hij, dat het geen zin heeft om constant op onjuiste berichten te reageren. 'Als je steeds gaat reageren op wat er op social media gezegd wordt, dan ben je morgen nog niet klaar. Je moet gewoon eerlijke voorlichting geven, waardoor er minder ruis ontstaat.' Hij onderstreept dat het bij voorlichting van belang is dat er vooraf informatie verschaft wordt, in plaats van achteraf.

Limburg zegt echter, dat de anti-campagne zo intensief is, dat het lijkt alsof de regering geen informatie verschaft, maar dat is volgens hem niet zo. Hij is het wel eens, dat transparantie een manier is om dit tegen te gaan en stelt dat de samenleving ervan bewust gemaakt moet worden dat er een campagne gaande is tegen de regering. 'En die wordt gericht gecoördineerd vanuit de oppositie.'

Truideman zegt trouwens dat 'valse berichtgeving' niets nieuws is en eigenlijk altijd is voorgekomen. Op social media ontbreekt vaak de bron, waardoor informatie die daarop geplaatst wordt ook minder betrouwbaar is. Hij adviseert dat de regering daarom ook gebruik maakt van deze fora voor haar communicatie, maar dan wel de berichten voorziet van een digitale handtekening.

0 comments:

Een reactie plaatsen