vrijdag 21 april 2017

SDK-zwembad op Curacao draagt nu de naam Pisina Enith Brigitha

Naamgeving zwembad erkenning voor op Curaçao geboren oud-topzwemster

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

Het SDK-zwembad heet sinds gisteren ‘Pisina Enith Brigitha’. Daarmee krijgt de Curaçaose topzwemster uit de jaren zeventig een passende erkenning op haar geboorte-eiland, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 21 april 2017.

In november verschijnt een boek over haar zwemcarrière: ‘Brons met een gouden rand’, geschreven door Jeannette van Ditzhuijzen.

Brigitha zwom supersnel, maar had de pech dat haar rivales uit de DDR (het toenmalige Oost-Duitsland) van staatswege doping toegediend kregen en daardoor nog sneller zwommen. Zo werd zij op de Olympische Spelen van Montreal, in 1976, derde op de 100 meter vrije slag.

Het goud en het zilver gingen naar de Oost-Duitse meisjes Kornelia Ender en Petra Priemer. Als het Internationaal Olympisch Comité deze oneerlijk verdiende gouden medailles van Ender en Priemer achteraf had afgepakt, zou Brigitha voor deze afstand met goud naar huis zijn gegaan. Met evenveel recht zou ze zilver hebben gewonnen op de 200 meter vrije slag in plaats van brons.

0 comments:

Een reactie plaatsen