dinsdag 25 april 2017

Sommige sociale instellingen weigeren transparant te werken

Minister Polak: 'Er wordt echter ook misbruik gemaakt van sentimenten bij het publiek'


Bij de helft van de sociale instellingen die afhankelijk zijn van subsidie van de overheid lukt het prima om het geld op tijd gestort te krijgen, maar bij andere lukt het met iets meer moeite. Echter, sommige instellingen blijven gewoon weigeren mee te werken aan transparantie in hun uitgaven. 

'Ik ben met één instelling al twee maanden bezig. Maar elke keer weer is er een ander excuus van waarom het niet lukt om de vereiste stukken op tafel te leggen', zegt minister Christien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) vandaag, dinsdag 25 april 2017, in d Ware Tijd.

'Wij vragen niet eens een financieel verslag. Wat is zo moeilijk om desnoods alle bonnen na inkopen in een zak te stoppen en voor ons te brengen? Wij sorteren ze wel. Maar, zelfs dat is een probleem', legde de bewindsvrouwe uit.

Ook het aanbod van het ministerie om te assisteren bij de verantwoordingsplicht die nu bij wet is geregeld wordt geweigerd. 'Dit leidt tot stagnatie in de uitbetaling van subsidie.'

De bewindsvrouwe benadrukt, dat er voldoende geld beschikbaar is om subsidies te betalen. 'Er wordt echter ook misbruik gemaakt van sentimenten bij het publiek', zo zegt ze, over een stichting die ongeneeslijk zieke kinderen opvangt. 'Ze lieten een lege ijskast op televisie zien en wij wisten dat dat niet kon,omdat wij kort daarvoor voedingswaren hadden bezorgd.' Ze vindt dergelijk zaken 'frustrerend werken' en doet een beroep op alle sociale instellingen om zich te houden aan hun wettelijke verplichting voor transparantie om stagnaties in subsidie-uitkering te voorkomen.

0 comments:

Een reactie plaatsen