woensdag 26 april 2017

Staatsrechtgeleerde Polanen geeft referendumvoorstel Somohardjo weinig slagingskans

'Referendum kan alleen bij 2/3 meerderheid van Assemblee gehouden kan worden'


Het voorstel van Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), om een referendum te houden zodat het volk zich kan uitspreken over het beleid van de regering, heeft weinig kans van slagen. Sam Polanen, staatsrechtsgeleerde zegt vandaag, woensdag 26 april 2017, in de Ware Tijd, dat een referendum alleen bij een tweederde meerderheid van De Nationale Assemblee (DNA) gehouden kan worden. 'Ik zie geen andere mogelijkheid.'

'Het volk heeft de kracht om de regering ten val te brengen', zegt Somohardjo. Hij is van mening dat er los van de Grondwet altijd uitzonderingen zijn in een democratisch land, waar 'de wil van het volk heilig' is. 'Als wij deze regering met kracht en macht kunnen verdrijven', wordt er een crisiskabinet samengesteld. Dit voorstel heeft de partij onder leiding van Paul Somohardjo op tafel gelegd tijdens een vergadering van de oppositiepartijen. Met straatacties kan de regering niet gedwongen worden af te treden of een referendum te houden.

De Grondwet geeft precies aan wanneer er een volksraadpleging mag plaatsvinden. De voorwaarde voor dat besluit is volgens de die wet een tweederde meerderheid van DNA, benadrukt Polanen.

De Nationale Democratische Partij (NDP) is de grootste partij met 26 van de 51 zetels. Hij vormt de coalitie met Broederschap en Eenheid in politiek (BEP), die twee zetels heeft en twee dissidententen van PL. 'Ik ben benieuwd om te weten hoe die uitzondering is geformuleerd en hoe die uitzondering tot stand is gekomen', zegt Polanen.

Hij onderstreept het bestaan van ongeschreven regels in het recht, maar blijft erbij dat een volksraadpleging mag plaatsvinden, alleen wanneer het om een heel belangrijk besluit gaat, waarbij tweederde van het parlement akkoord gaat. Polanen is geen voorstander van een uitzondering. 'Anders ga je willekeur krijgen dat elke maand voor elk wissewasje een volksraadpleging gehouden moet worden.' 

0 comments:

Een reactie plaatsen