woensdag 5 april 2017

Stadsgezichten uit Paramaribo en portretten van Surinaamse ‘vogelmannen’

Cityscapes+Birdmen - Jacquie Maria Wessels in Surinaams Museum Paramaribo


Dit voorjaar, van 23 april tot en met 28 mei 2017, toont het Surinaams Museum in Paramaribo de expositie Cityscapes+Birdmen van de fotograaf Jacquie Maria Wessels. In deze tentoonstelling worden portretten van vogelmannen afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo waardoor een gelaagd beeld ontstaat van twee karakteristieke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenleving. 

Voor het eerst zijn de foto’s te zien in de stad waar ze gemaakt zijn. Birdmen Jacquie Maria Wessels portretteerde tussen 2006 en 2009 vele macho Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje.

De 'gekooide vogel' is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. Gemoedelijk komen mannen uit alle bevolkingsgroepen samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt. Stereotype mannenattributen als kleding, auto's en motoren spelen weliswaar een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien. Ook buiten Suriname wordt de vogelsport in stand gehouden.


Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze volkssport met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland. Zondagochtend vroeg komen op verschillende plaatsen in het land, waaronder in Amsterdam Zuid-Oost en Den Haag, de mannen met de vogels bijeen.

De stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren bieden een stedelijke context. Ze tonen de leefomgeving van waar de mannen vandaan komen. Deze zorgvuldig gecomponeerde fotoserie is vervreemdend en surrealistisch. De met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van onder andere gereedschappen, soepblikken, havermout, knakworsten en aansporingen als ‘Doe je best op school’....

Jacquie Maria Wessels (NL) woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde in 1990 af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam in fotografie en studeerde sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden van mensen te onderzoeken.

Bij de fotoseries Cityscapes+Birdmen is het gelijknamige fotoboek verschenen met een selectie van 160 foto’s in fullcolour. In een korte tekst doet Michiel van Kempen op persoonlijke wijze verslag van zijn ochtendlijke rit naar ‘de mannen met hun vogelkooitjes’ op het Onafhankelijkheidsplein en geeft en passant een vrolijke impressie van het hedendaagse Paramaribo.

Voor meer informatie zie: www.jacquiemariawessels.nl/books.html 

Verdere informatie 
Data: 23 april t/m 28 mei 2017 
Opening: zaterdag 22 april 2017 van 17.00-20.00 uur 
Locatie: Surinaams Museum, Abraham Crijnssenweg 1, Fort Zeelandia, Paramaribo, Suriname Website: www.surinaamsmuseum.net / www.jacquiemariawessels.nl / www.facebook.com/www.jacquiemariawessels.nl/

0 comments:

Een reactie plaatsen