vrijdag 7 april 2017

Tienduizenden demonstranten leggen Venezolaanse hoofdstad Caracas plat

Regering tracht oppositioneel protest te breken door eigen tegen-demonstratie te organiseren

(Bron foto: Fernando Llano/AP)


Tienduizenden Venezolanen hebben donderdag een groot deel van de hoofdstad stil gelegd en botsten met de politie om te protesteren tegen wat zij noemen een poging tot staatsgreep door de socialistische regering. Het was het grootste demonstratie van de oppositie die het land heeft gezien in een half jaar. Veel demonstranten voerden borden mee met teksten als 'Niet Langer Dictatuur', over de belangrijkste snelweg die vanuit het rijke oostelijke deel van Caracas naar het centrum voert. Later op de dag stond een kleinere groep tegenover de oproerpolitie, die de menigte uit het centrum trachtte te houden met traangas, rubber kogels en waterkanonnen, aldus het persbureau The Associated Press vanochtend, vrijdag 7 april 2017.


Sommige jonge demonstranten bedekten hun gezichten met bandana's (zie foto - Bron: Fernando Llano/AP) en gooiden stenen en gebruikte traangasgranaten. Leiders van de oppositie zeiden, dat meer dan een dozijn demonstranten gewond raakten bij de schermutselingen.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft bijna dagelijkse protesten sinds het Hooggerechtshof vorige week een uitspraak deed waardoor het congres buiten spel werd gezet. Maar, een rechtbank trok die beslissing terug nadat het onder zware kritiek kwam, maar de oppositie zei dat de poging om een ​​tak van de macht te breken de ware dictatoriale aard van de regering heeft onthuld. De demonstratie van donderdag was een poging om de regering te tonen, dat de oppositie nationale verkiezingen wil.


Veel van degenen die de verstikkende tropische hitte onder paraplu's en baseball caps trotseerden zeiden, dat ze ook hadden deelgenomen aan een protest dinsdag dat leidde tot een handvol ernstige verwondingen en arrestaties. 'Toen ik deze ochtend vertrok, zeiden mijn kleinkinderen: 'Oma, ben je niet bang? Maar, ik zei ze je kunt je niet laten intimideren. Je moet je zien te ontdoen van deze regering', zei Asusena Aquilera, een 57-jarige gepensioneerde financieel werkneemster die naar het protest ging met een vlag gedrapeerd rond haar schouders. Ze zei dat ze moeite heeft om genoeg eten te krijgen te midden van de voedseltekorten.

De regering reageerde op de demonstratie van donderdag door het creëren van een eigen file, het sluiten van meer dan een dozijn Caracas metrostations en het organiseren van een eigen contra-protest in het hart van de stad.

Veel straten waren geblokkeerd in de vroege ochtend en sommige werknemers besloten om thuis te blijven na het zien van het verkeer. Bodyguards begeleidden oppositieleiders door de menigte naar het oppositie protest. Aanhangers van de regering in rode T-shirts en pijpen in de handen werden gespot op stationair draaiende motorfietsen aan de rand van de demonstratie.

De uitspraak van de rechter vorige week leidde tot een protest van de internationale gemeenschap tegen wat sommige landen zeiden was een wending naar dictatuur. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gaf haar sterkste waarschuwing aan president Nicolas Maduro en een aantal landen in de regio riep hun ambassadeurs terug. Zelfs Venezuela's meest herkenbare internationale filmster, Edgar Ramirez, nam deel aan de oproepen tot protest.

Op woensdag begonnen wetgevers, sommige nog steeds gewond door het protest de vorige dag, een symbolisch proces met het verwijderen van rechters van het Hooggerechtshof. Later die dag, zocht de voorzitter van een vooraanstaande Venezolaanse oppositiepartij zijn toevlucht in de residentie van de Chileense ambassadeur in Caracas en vroeg om bescherming. Het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat aan Roberto Enriquez, voorzitter van de COPEI christendemocratische oppositiepartij, een gaststatus is verleend. De partij zei, dat andere COPEI-leiders zijn gearresteerd in de afgelopen dagen en beschuldigd worden van verraad. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat Venezuela meer dan 100 politieke gevangenen heeft opgesloten.

(Bron foto: Ariana Cubillos AP)
Caracas zag twee even grote demonstraties tegen de regering afgelopen herfst, maar demonstranten zeiden donderdag, dat ze dachten dat het deze keer misschien anders zou zijn, met vaste protesten in combinatie met toenemende internationale kritiek en ondraaglijke tekorten aan voedsel en medicijnen. 'Deze keer zijn we niet van plan de druk op te laten voeren. Ik kan niet geloven dat de regering met zijn armen gekruist heeft zitten kijken naar dit land, alleen maar naar hoe het elkaar valt', zei onderhoudswerknemer Freddy Munoz. 'Ik heb drie kleine kinderen thuis. We kunnen geen melk voor ze vinden.'

Een test zal komen wanneer de Venezolanen volgende week vrij zijn vanwege de Paasvakantie. De gematigde oppositieleider Henrique Capriles zei dat het punt niet de protesten is, maar de uiteindelijke uitkomst. 'We gaan niet de straat op, omdat we Maduro niet willen', zei hij.
'De manier waarop we ons bevrijden van Maduro is met de verkiezingen. Dat is hoe we de slechtste regering die ons land ooit heeft gezien gaan wijzigen.' 

Bij een tegenprotest zei het zwaargewicht van de socialistische partij Diosdado Cabello, dat de protesten onhoudbaar zijn. 'Vandaag gaven zij het volk het geschenk van een file. Deze jongens zijn wanhopig', zei hij

(Red. De Surinaams Krant/Associated Press)

0 comments:

Een reactie plaatsen