donderdag 20 april 2017

Twee doden bij anti-regeringsprotesten in Venezuela

Jongen (18) en 24-jarige vrouw geraakt door kogel in hoofd


In Venezuela zijn bij massale betogingen tegen de regering (zie foto - Bron: AP) woensdag 19 april 2017 opnieuw doden gevallen. Het gaat om een jongen van 18 jaar en een vrouw van 24, die het aantal dodelijke slachtoffers tijdens de manifestaties op acht brengen. De 18-jarige jongen, Carlos Moreno, een student, werd in het hoofd geraakt door een kogel, die afgevuurd werd door onbekenden die op een moto zaten en ook traangasgranaten in de menigte gooiden, aldus het ziekenhuis waar de man werd opgenomen.Tijdens een tegenbetoging elders in de stad noemde de minister van Energie, Luis Motta Dominguez, het bericht over de dood van de student een leugen. Hij zei dat Moreno helemaal geen betoger was en dat hij op straat was aangevallen.

Familieleden bevestigen dat de student niet in de stad was om te demonstreren. Hij was op weg naar een voetbalwedstrijd toen hij tussen betogers verzeild raakte. De groep zou zijn beschoten door aanhangers van president Maduro.

In Venezuela was opgeroepen om vandaag de 'Moeder aller Protestmarsen' te houden. Tienduizenden betogers gaven daaraan gehoor en trokken vanaf 26 punten in de hoofdstad naar het stadscentrum.

Bij anti-regeringsprotesten in de deelstaat Tachira bij de grens met Colombia werd een 24-jarige vrouw doodgeschoten.

De oppositie had opgeroepen tot grote manifestaties in heel het land, om een einde te eisen van het autoritair regime van president Maduro.

De manifestaties in het hele land vinden plaats op de vierde verjaardag van het begin van Maduro's presidentschap. Duizenden mensen kwamen opdagen, en de oproerpolitie gebruikte traangas om de manifestanten uit elkaar te drijven.

In de hoofdstad Caracas kwamen eveneens duizenden aanhangers van de regering bij elkaar.


Bij uit de hand gelopen protesten de afgelopen weken waren al minstens zes mensen om het leven gekomen.
In Venezuela ligt het parlement zwaar overhoop met de regering. De oppositie verzet zich tegen de recente beslissing dat oppositieleider Henrique Capriles zich vijftien jaar lang niet verkiesbaar mag stellen. Ook probeerde het Hooggerechtshof onlangs de macht van het parlement over te nemen, waar de oppositie de meerderheid heeft. Onder internationale druk werd die beslissing tenietgedaan. Naast de politieke crisis zijn ook de economische omstandigheden in Venezuela bijzonder zorgwekkend. Het land kampt met een geldgebrek en een torenhoge inflatie.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/De Morgen)

0 comments:

Een reactie plaatsen