vrijdag 7 april 2017

Unieke geboorte Braziliaanse dwergaapjes in Avifauna te Alpen aan den Rijn

Twee ’witgezichtoeistities’ zijn in het Alphense vogelpark ter wereld gekomen
(Bron foto: Avifauna)

Voor het eerst zijn dwergaapjes geboren in Avifauna in Alphen aan den Rijn. Twee ’witgezichtoeistities’ (Callithrix geoffroyi) zijn in het Alphense vogelpark ter wereld gekomen, zo bericht vandaag, vrijdag 7 april 2017, onder andere het Leidsch Dagblad. Een is vlak na de geboorte overleden, maar met de ander gaat het goed. 

De dwergaapjes zijn twee weken geleden geboren, na een vier maanden durende zwangerschap van de moederaap.

Avifauna is blij met de primeur, ook al is één aapje een vroege dood gestorven. ’De eerste twee weken zijn heel spannend’, zo staat in een persbericht. ’Omdat de jongen bij de geboorte maar zo’n zestig gram wegen en compleet afhankelijk zijn van hun ouders. In Avifauna werd een tweeling geboren, maar helaas sterven kwetsbare jongen soms. Jammer genoeg heeft één van de jongen het dan ook niet overleefd. Nu, ruim twee weken later, gaat het heel goed met het overgebleven aapje en mag het jong zelfs naar buiten.'

De kleine witgezichtoeistitie zit een groot gedeelte van de dag op de rug van zijn vader. Hij wordt alleen aan de moeder overgedragen om te zogen. Als het dier twee maanden oud is, gaat hij zelf op zoek naar eten.

De dwergapen wonen op het vorig jaar geopende eiland Nuboso in Avifauna. Op dat eiland is een Zuid-Amerikaans nevelwoud nagebootst. Op deze plek wonen diverse soorten apen, zoals titi’s, keizersnorrebaardtamarins en witgezichtsaki’s. Witgezichtoeistities komen van oorsprong voor in de oerwouden van Brazilië.

0 comments:

Een reactie plaatsen