donderdag 6 april 2017

Uruguayaanse politicus Bayardi verwerpt pogingen OAS om lidmaatschap Venezuela op te schorten

Bayardi beschuldigt OAS-topman Almagro ervan om samen te werken met de VS


De Uruguayaanse politicus Jose Bayardi gelooft dat de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) probeert het lidmaatschap van Venezuela op te schorten met ondersteuning van een Amerikaanse militaire operatie gericht op verandering van het regime. Uruguay's voormalige minister van Defensie Bayardi beschuldigt OAS-secretaris-generaal Luis Almagro van 'samenwerking' met de VS om de Venezolaanse regering te destabiliseren en omver te werpen. Dit bericht TeleSUR vandaag, donderdag 6 april 2017.

Bayardi, hoofd van internationale zaken van Uruguay's breed front coalitie, zei dat de pogingen van de OAS om het lidmaatschap van het socialistisch land op te schorten, een campagne is van 'Operatie Vrijheid voor Venezuela', een Amerikaanse militaire operatie gericht op het omverwerpen van de Bolivariaanse revolutie.

'Van 1948 tot vandaag de dag is er geen OAS-beslissing die ingaat tegen de belangen van de Verenigde Staten', zei Boyardi dinsdag tijdens een regionale diplomatieke vergadering waarin hij de samenwerking, zo onthulde La Red 21 in Uruguay.

Uitgelekte Amerikaanse Southern Command documenten, vrijgegeven door Venezuela's Waarheids Missie in 2016, onthullen 12 stappen voor het destabiliseren van de regering van president Nicolas Maduro en die te vervangen door rechtse leiders van de oppositie. Onder verwijzing naar de gelekte documenten, zei Bayardi dat een aantal van deze stappen omvatten toepassing door de OAS van haar democratisch handvest om Venezuela te verdrijven uit de organisatie en te isoleren.

'Er is hier een ernstig probleem, want als activering van de democratische clausule veronderstelt het vertrek van Venezuela uit de OAS, dan zullen buitenlandse militaire interventie mechanismen worden geactiveerd', zei Bayardi. 'In deze situatie zouden we een probleem hebben van destabilisering van de regio als geheel.'
Bayardi's opmerkingen over de samenwerking van Almagro met de Amerikaanse interventiepogingen zijn baanbrekend, gezien het feit dat beide politici lid zijn van dezelfde coalitie: het Breed Front. Almagro, echter, vertegenwoordigt de pro-interventionistische sector van de coalitie die oorlog tegen Venezuela steunt, zo claimt Bayardi.

De Uruguayaanse president Tabare Vazquez, ook een lid van de Breed Front, is een van de vele regionale leiders die de OAS-oproep om het Democratische Handvest Venezuela in te roepen ondersteunen. Maduro zei, dat hij herhaaldelijk Vazquez heeft benaderd om te 'praten over de verklaringen', maar met weinig resultaat. 'Ik wou, dat de positie van Uruguay met betrekking tot organen zoals de OAS meer zou worden gecontroleerd, vooral omdat deze organisatie de belangen van landen als de Verenigde Staten heeft gediend', aldus Bayardi.

De Operatie Vrijheid voor Venezuela roept ook op tot 'het benutten van kwesties zoals het tekort aan water, voedsel en elektriciteit.'

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen