donderdag 13 april 2017

'Vanuit Guyana worden in georganiseerd verband Haitianen Suriname in gesmokkeld'

Zeven illegale Haitianen onderschept in truck met rijst te Burnside in district Coronie


De ontdekking maandag van zeven Haïtianen in een vrachtwagen heeft het vermoeden van de politie bevestigd, dat vanuit Guyana in georganiseerd verband Haïtianen worden gesmokkeld naar Suriname. Het is een alternatieve route geworden, sedert Suriname burgers uit dat land medio september visumplichtig maakte na en enorme instroom, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 13 april 2017.

Tijdens een controle in Burnside werden in een containertruck, die rijst transporteerde, de illegalen ontdekt. 'Het was erg vernuftig gedaan', zegt regiocommandant, commissaris Widjaikoemar Oedit. De rijst was zodanig geladen dat aan de voorzijde van de container een open ruimte was, maar aan de achterzijde zakken tot het plafond waren. In het plafond aan de voorzijde was een ventilatieruimte. Een politieman die bovenop de container klom ontdekte de ventilatie en er moest enorm veel rijst worden uitgeladen alvorens de illegalen konden worden bereikt. Oedit zegt dat het niet anders kan dan dat een organisatie hierachter zit.

De chauffeur bekende, dat hij per persoon 100 Amerikaanse dollar opstreek. De mensen werden in de nacht opgehaald bij de backtrack landing en meteen richting Paramaribo vervoerd. De vrachtwagen werd om twee uur in de ochtend gecontroleerd.

'De mensen kunnen niet in Nickerie blijven, anders vallen ze op', legt de politieman uit. Hij vermoedt dat dit, gezien de werkwijze reeds geruime tijd gaande is. 'Een gewaarschuwd mens telt voor twee en we zijn nu op scherp. Elke truck wordt minutieus gecontroleerd. Het is veel werk en kostbaar, maar het moet dan maar.'

De truck droeg het logo van een bekende rijsthandel, maar dat wil volgens Oedit nog niet zeggen dat die erbij betrokken is. Het is bekend dat rijstbedrijven niet zelf een wagenpark hebben, maar anderen inhuren om het transport te verzorgen. De zaak is overgedragen aan de Trafficking in Persons unit.

De Surinaamse Krant berichtte op 1 april, dat meer dan 100 Haïtianen aan boord van een gecharterd vliegtuig donderdagochtend 30 maart gearriveerd waren in Guyana, maar minister van Burgerschap en Immigratie Winston Felix zei, dat hij zich geen zorgen maakt. 'We hadden geen problemen met hun intenties en we zagen niets dat niet in orde zou zijn. Voor mij leek alles heel normaal', aldus Felix zaterdag 1 april 2017 in de Demerara Waves Online News.

Hij zei dat zij verblijf van een maand in Guyana hebben gekregen en dat ze vrij zijn om naar Suriname te reizen, indien zij dit wensen en over de vereiste visa beschikken. 'Ze zijn niet naar Guyana gekomen om te blijven', voegde hij eraan toe

0 comments:

Een reactie plaatsen