zaterdag 15 april 2017

Venezolaanse autoriteiten arresteren twee oppositie jeugdleiders

Demonstranten en politie bestoken elkaar met molotovcocktails en traangas

(Bron foto: Reuters)
Protesten tegen regering Maduro gaan onverminderd door en worden met de dag grimmiger


Venezolaanse autoriteiten hebben vrijdag gezegd, dat ze twee oppositie jeugdleiders hebben gearresteerd, de laatste actie in het neerslaan op hardhandige wijze van de aanhoudende protesten tegen de regering, waarbij tot nu toe vijf mensen om het leven zijn gekomen. Dat meldt zaterdag 15 april 2017 het Franse persbureau Agence France Presse, AFP.

De laatste uitbarsting van de rellen in een land getroffen door voedseltekorten was donderdagavond, toen demonstranten in een stad in de buurt van de hoofdstad met molotovcocktails gooiden en de politie reageerde met het gebruik van traangas. Jose Sanchez en Alejandro Sanchez werden gearresteerd 'voor het organiseren van terroristische daden en aanslagen tegen de rust van het land', schrijft minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol op Twitter.


De twee zijn jeugdleiders van de Primero Justicia partij, een van de belangrijkste groepen in de centrum-rechtse coalitie die aanstuurt op het verdrijven van de socialistische president Nicolas Maduro uit zijn ambt.

De Venezolaanse autoriteiten kregen vorige week de nodige internationale kritiek vanwege het uitvaardigen van een verbod op het bedrijven van politiek gedurende 15 jaar voor de meest prominente figuur van de partij, Henrique Capriles.

Reverol zei dat de twee gedetineerden 'hebben bekend deel te hebben genomen aan het geweld van deze week'. De laatste clash, in meer dan een week van hevige gevechten, vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats in het centrum van Los Teques in de buurt van de hoofdstad. Demonstranten richtten barricades op en gooiden met molotovcocktails en de politie vuurde traangas, zo is op foto's op social media te zien.

Capriles, gouverneur van de omringende staat Miranda, zei dat 15 winkels waren geplunderd, waaronder een aantal bakkerijen. Sprekend op een persconferentie beweerde hij, dat 'alle daden van vandalisme' werden uitgevoerd in opdracht van de overheid. De pro-regering burgemeester van Los Teques, Francisco Garces, gaf op Twitter de schuld van de plunderingen aan 'gewelddadige oppositie facties'.


Vijf mensen, onder wie een 13-jarige jongen, zijn sinds 6 april gedood in confrontaties met de oproerpolitie tijdens een golf van protesten tegen Maduro.

Primero Justicia verwierp de beschuldigingen van Revero. De partij schreef op haar Twitter-account dat de twee jeugdleiders zijn 'ontvoerd' door de militaire inlichtingendiensten. 'Nestor Reverol, de echte terrorisme is degene die je leidt in het onderdrukken van het volk'.


Maduro tracht pogingen af te weren om hem af te zetten nu Venezuela worstelt met een tekort aan voedsel en medicijnen. Het land heeft 's werelds grootste olie-reserves, maar heeft last van een daling van de prijs van ruwe olie in de afgelopen jaren.

De volgende grote georganiseerde demonstraties waartoe wordt opgeroepen door oppositieleiders zijn gepland voor volgende week woensdag.

(Red. De Surinaamse Krant/AFP/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen