dinsdag 18 april 2017

Venezolaanse BuZa-minister vindt communiqué van elf Latijns-Amerikaanse landen 'een grove inmenging'

Latijns-Amerikaanse naties vragen regering Venezuela garantie voor 'recht op vreedzaam protest'


Venezuela's minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez heeft een gezamenlijk communiqué van elf Latijns-Amerikaanse landen waarin een beroep op de regering van Venezuela wordt gedaan om 'het recht op vreedzaam protest' te garanderen, bekritiseerd als een 'grove inmenging'. De elf landen veroordelen ook de dood van zes mensen tijdens de anti-regerings demonstraties deze maand. De oppositie is van plan om morgen een massaal protest te houden. De regering heeft een beroep op haar supporters gedaan om tegen-protesten te organiseren, zo bericht de BBC vandaag, dinsdag 18 april 2017.

Venezuela is diep verdeeld tussen degenen die de regering van de socialistische president Nicolas Maduro ondersteunen en degenen die hem de economische crisis van het land kwalijk nemen en graag zien dat hij verdwijnt uit het machtscentrum.

In hun gezamenlijke verklaring verwerpen de regeringen van Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Paraguay, Peru en Uruguay het geweld, dat leidde tot de dood van zes mensen tijdens de recente demonstraties.Zij roepen president Maduro op 'om iedere vorm van geweld tegen demonstranten te voorkomen' en doen ook een beroep op oppositiegroepen 'om hun recht op een verantwoorde manier te tonen, zodat de dag rustig blijft met mensen die zich op een rustige wijze uiten'.


De Latijns-Amerikaanse landen doen ook een beroep op de regering van Venezuela om snel data voor de verkiezingen te plannen 'om de ernstige crisis die Venezuela ervaart en die leidt tot zorgen in de regio, op te lossen'.

Minister Rodriguez schreef ook, dat 'deze regeringen internationaal recht misbruiken in Venezuela om te proberen het land te regeren vanuit het buitenland'. Ze eindigde een reeks van tweets door te zeggen, dat 'er geen imperialistische kracht in deze wereld is die het soevereine volk van Venezuela kan verslaan'.


(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen