dinsdag 18 april 2017

Venezolaanse vicepresident El Aissami heeft illegale paspoorten verstrekt aan duizenden mensen uit het Midden-Oosten

Zo'n 10.000 Venezolaanse paspoorten geleverd aan burgers Syrië, Iran en andere landen in Midden-Oosten


De Venezolaanse vicepresident El Aissami heeft illegale paspoorten afgegeven aan duizenden mensen uit het Midden-Oosten. De regering van Hugo Chavez heeft wereldwijd mensenhandel gepromoot met de illegale levering van ten minste 10.000 Venezolaanse paspoorten aan burgers van Syrië, Iran en andere landen in het Midden-Oosten. De Venezolaanse kolonel Vladimir Medrano Rengifo, voormalig directeur-generaal van het Bureau van Identificatie, Migratie en Buitenlanders, heeft tegenover El Nuevo Herald verklaard, dat het Zuid-Amerikaanse land ten minste 800 frauduleuze paspoorten per maand had uitgegeven tussen mei 2008 en oktober 2009, zo bericht de nieuwswebsite PanAm Post maandag 17 april 2017.

Medrano legde uit, dat toen de huidige vicepresident van Venezuela, Tareck El Aissami, minister van Binnenlandse Zaken was, hij hem beval om niet tot uitzetting over te gaan van de burgers die het land binnen waren gekomen met onregelmatige documenten.

Volgens de kolonel gaf El Aissami hem opdracht om ongeveer 10.500 mensen toe te laten. 'De paspoorten waren legitiem en officieel uitgegeven, maar de mensen die de documenten bij zich droegen waren niet echt Venezolanen', legde hij uit. Ze kwamen in een groot Airbus-vliegtuig die normaal twee keer per week in Caracas landde, op dinsdag en donderdag, met 380-390 passagiers aan boord. 'Bij negentig procent van de mensen die met die vlucht kwamen was iets niet in orde', zei Medrano.

In 2015 bekende een ambtenaar van het Cubaanse Criminal Investigations en Criminal Investigations Corps (CICPC, Cuerpo de Investigaciones Científicas, Penales y Criminalísticas), geïdentificeerd als Misael López Soto, die naar verluidt diende als adviseur van de Venezolaanse ambassade in Irak, dat hij getuige geweest was van het overhandigen door de Venezolaanse regering van diplomatieke documenten aan terroristen in het Midden-Oosten. López legde op een video uit, dat ambassademedewerkers Venezolaanse visa, paspoorten, identiteitskaarten en geboorteakten verkochten aan mensen in Syrië, Palestina, Irak en Pakistan, die tussen de 5.000 en 15.000 Amerikaanse dollar betaalden om die documenten te verkrijgen 'onder het oog van de Venezolaanse diplomatieke instanties'.

De verklaringen van Lopez Soto vallen samen met arrestaties van burgers met Venezolaanse paspoorten. Hasil Mohammed Rahaham-Alan, die naar verluidt op reis was met een Venezolaans paspoort, werd in 2003 gearresteerd op een vlucht van British Airways naar de Londense luchthaven Heathrow.
Zijn vlucht was vertrokken vanuit Caracas en maakte tussenlandingen in Colombia en op Barbados. In zijn bagage bevond zich een granaat, wat leidde tot de evacuatie van de terminal en de komst van het leger.
In 2008 kwam het Amerikaanse ministerie van Financiën met een verklaring, dat 'het zeer verontrustend is om te zien, dat de regering van Venezuela een toevluchtsoord biedt voor Hezbollah facilitators en fondsenwervers'. Dit was, omdat Ghazi Nasr al Din, die gezocht werd door Interpol, naar verluidt diende als zaakgelastigde van de Venezolaanse ambassade in Damascus, Syrië, en vervolgens werd benoemd tot directeur van Politieke Zaken van de ambassade van Venezuela in Libanon. Hij neemt momenteel deel aan de Nationale Kiesraad als een kiezer uit Damascus, Syrië.

Volgens het Braziliaanse tijdschrift Veja, hebben bronnen in 2015 verklaard, dat Nasr al Din een netwerk had voor de productie en distributie van authentieke Venezolaanse paspoorten die werden verstrekt om de ware identiteit van terroristen te verbergen.

Het in Washington gevestigde Center for a Secure Free Society (dat in maart van dit jaar een artikel publiceerde waarin Suriname is neergezet als een gecriminaliseerde staat) publiceerde in 2014 een document getiteld 'Canada on Watch: Assessing the Threat of Iran, Venezuela and Cuba to Immigration Security'. De auteurs concluderen dat Venezuela ten minste 173 Venezolaanse paspoorten heeft verstrekt aan radicale islamisten die trachtten de VS binnen te komen.


De auteurs van dit rapport, Victoria Henderson, directeur-generaal van het Canadese Instituut voor Sociale en Economische Analyse (ISEA), Fernando Menéndez, een onderzoeker aan het Center for a Secure Free Society (SFS) en Joseph Humire, directeur van het SFS, koppelen Tareck El Aissami, die tussen 2008 en 2012 leiding gaf aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, aan een witwasnetwerk ter dekking van de financiering van extremistische groepen in het Midden-Oosten. Ze zeggen ook dat, al jaren, El Aissami de toegang van Iraanse terroristen tot Venezuela heeft gefaciliteerd. Tareck El Aissami is een dubbele bedreiging voor de Verenigde Staten en de wereld, gezien zijn connectie met twee ernstige misdrijven: terrorisme en drugshandel.

Op 13 februari werd de vicepresident van Venezuela opgenomen in een lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën, voor naar verluidt samenwerking met internationale drugshandel. Volgens onderzoek is de criminele organisatie onder leiding van El Aissami de belangrijkste leverancier van het drugsnetwerk van Hezbollah in Europa.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën oefende El Aissami controle uit over vliegtuigen die vertrokken van een Venezolaanse luchtmachtbasis, bovenop het beheersen van de drugsroutes via de Venezolaanse havens. 'El Aissami vertegenwoordigt een zeer gevaarlijke cocktail voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, die het mengsel vormt van drugshandel met connecties met Hezbollah', aldus Martin Rodil, een expert op het terrein van veiligheid issues in verband met Venezuela.

(Red. De Surinaamse Krant/PanAm Post/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen