zaterdag 29 april 2017

Venezolanen die naar Colombia gaan moeten speciale migratiekaart aanvragen

Migratiekaart vervangt paspoort en is geldig voor vijf Colombiaanse provincies


Venezolanen die regelmatig naar Colombia gaan om te werken, studeren of om te winkelen, moeten een speciale migratiekaart aanvragen om hun reis te vergemakkelijken, aldus de Colombiaanse regering. De kaarten komen in plaats van paspoorten en geven toegang tot de Colombiaanse provincies La Guajira, Norte de Santander, Arauca, Vichada en Guania voor inwoners van Venezolaanse grensgebieden, maar niet in de rest van Colombia, aldus het hoofd van immigratieautoriteit Christian Kruger, zo bericht de nieuwswebsite Colombia Reports zaterdag 29 april 2017. 

Duizenden Venezolanen steken elke dag de grens over om naar school te gaan, te werken en om voedsel en medicijnen te kopen die nauwelijks in het socialistische land voorhanden zijn. Zo'n 40.000 Venezolanen verblijven legaal in Colombia.

De maatregel, die vanaf maandag in werking treedt, komt te midden van spanning tussen de buren. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft onlangs gezegd, dat de socialistische revolutie in Venezuela is mislukt, waardoor zijn tegenhanger Nicolas Maduro dreigde informatie over geheime vredesonderhandelingen van Colombia met marxistische rebellen en plannen om guerrilla-leiders te vermoorden, te onthullen.

Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week een asielverzoek van drie gedeserteerde Venezolaanse soldaten onderzocht. Het is onduidelijk wanneer of hoe zij in Colombia zijn gekomen, maar de Venezolaanse autoriteiten hebben gezegd, dat ze hun land in maart zijn ontvlucht.

Colombia is een van de landen die Maduro hebben opgeroepen om vervroegde verkiezingen te houden, aangezien de gewelddadige protesten doorgaan. Venezuela zei woensdag, dat het zich terugtrekt uit de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

0 comments:

Een reactie plaatsen