vrijdag 21 april 2017

Venezuela droeg half miljoen dollar bij aan Trumps inauguratiefeest

Staatsoliebedrijf PdVSA doneert bijdrage via Amerikaans dochterbedrijf


Venezuela heeft 500.000 dollar gedoneerd voor de festiviteiten ter gelegenheid van de inauguratie van Amerikaans president Donald Trump. Dat blijkt uit een rapport van de Federal Election Commission. Het geld komt van een door de overheid gerunde oliemaatschappij, zo berichten vandaag, vrijdag 21 april 2017, diverse internationale media.

Buitenlandse donaties zijn volgens de Amerikaanse wet verboden, maar het Venezolaanse bedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.)wist dat te omzeilen door het geld te schenken via een Amerikaans dochterbedrijf.

Venezuela is na de Bank of America - één miljoen dollar - zo de gulste geldschieter voor Trumps inauguratiefeest. Iets wat maar moeilijk te rijmen lijkt met de diepe economische crisis waarin het land verkeert door de dalende olie-inkomsten. Bovendien heerst er een gespannen verhouding tussen Venezolaans president Nicolás Maduro en Donald Trump. Al kan hierin net een mogelijke verklaring liggen.

Venezuela is voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk van de olie-verkoop aan de VS en heeft dus baat bij een goede relatie.

Maar, er lijkt meer aan de hand. Amerikaanse media wijzen erop dat de gift volgt nadat PdVSA een belang van 50 procent in de Amerikaanse dochter Citgo heeft geschonken aan de Russische oliegigant Rosneft, als onderpand voor een lening van 1,5 miljard dollar. Dat heeft onrust veroorzaakt bij Amerikaanse politici.

Als PdVSA zijn schuld niet kan aflossen, zou Rosneft immers meerderheidsaandeelhouder kunnen worden van Citgo. Geheel onwaarschijnlijk is dat niet, gezien de benarde economische situatie in Venezuela. 'Dit kan Rosneft, een Russisch bedrijf onder de controle van oligarchen met nauwe banden met Vladimir Poetin, de controle geven over cruciale infrastructuur in de VS', staat te lezen in een brief van meerdere Republikeinse en Democratische senatoren aan Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin.

(Red. De Surinaamse Krant/De Morgen/Quartz/The Guardian)

0 comments:

Een reactie plaatsen