zondag 30 april 2017

Venezuela en Cuba ook in 2016 op zwarte lijst van de IACHR

Op Cuba en in Venezuela is het slecht gesteld met de mensenrechten

Dominicaanse Republiek voor het eerst op zwarte lijst vanwege discriminatie van bewoners van Haïtiaanse afkomst


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft donderdag haar jaarverslag (zie onderaan) uitgebracht, waarin wordt aangegeven, dat Venezuela en Cuba op de zwarte lijst van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) zijn blijven staan. Wat Venezuela betreft, dat sinds 2002 op de lijst staat, stelt de IACHR dat 'structurele situaties die de mensenrechten raken zijn gecontinueerd' en dat de situatie inzake veiligheid van de burgers in verband met het recht op leven en persoonlijke veiligheid verslechtert, samen met 'een verslechtering van de rechtsstaat en de democratische instellingen'. 

De IACHR waarschuwt ook voor de kwetsbaarheid van de vrijheid van meningsuiting in Venezuela, alsook voor de willekeurige aanhouding en gevangenhouding van oppositieleden en burgers in het algemeen.

De situatie in Venezuela is sinds begin april verslechterd, aangezien er voortdurend protesten zijn tegen het Maduro-regime. Tot nu toe zijn er 29 doden en meer dan 500 gewonden gevallen en meer dan 1.000 arrestaties verricht.

Wat betreft Cuba, vermeldt het verslag de hoge mate van onderdrukking en een buitensporige beperking van het recht op demonstratie, alsmede ontslag en bedreigingen voor overheidsmedewerkers als ze zich verzetten tegen het door de regerende partij geïmplementeerde beleid.

Het verslag vermeldt verder, dat het eiland nog steeds in de lijst staat vanwege 'aanhoudende beperkingen op politieke rechten, vrijheid van vereniging, vrijheid van meningsuiting en verspreiding van gedachten, gebrek aan onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en beperkingen van de vrijheid van verkeer', en zoals in het verslag wordt benadrukt 'blijven de mensenrechten van de inwoners van Cuba systematisch beperken'. Zij voegt eraan toe, dat er sprake is van 'een toename van ernstige onderdrukking en beperkingen van mensenrechtenverdedigers en dissidenten, evenals discriminatie en geweld tegen LGBTI-personen (lesbiennes, homo's, transgenders, biseksuelen en interseksuelen) en de uitsluiting van de zwarte bevolking die is ondervertegenwoordigd in senior posities in de staat'.

Dit jaar staat de Dominicaanse Republiek voor het eerst in zogenaamde zwarte lijst vanwege de 'overheersende structurele rassendiscriminatie tegen mensen van Haïtiaanse afkomst of als zodanig worden gezien'. 'Het gebrek aan erkenning van de rechtspersoonlijkheid van Dominicaanse mensen van Haïtiaanse afkomst hebben hen in de uitoefening van sommige van hun mensenrechten in het nadeel gebracht, evenals in een situatie van extreme kwetsbaarheid als slachtoffers van mensenrechtenschendingen', aldus het jaarverslag. Bron: Cubanet(Red. De Surinaamse Krant/Cubanet)

0 comments:

Een reactie plaatsen