vrijdag 7 april 2017

Verdachte seriemoordenaar van Surinaamse afkomst uit Schiedam na 28 jaar aangehouden

In jaren '80 en '90 werden op gruwelijke wijze prostituees in Rotterdam vermoord


De Rotterdamse recherche denkt de seriemoordenaar te hebben ontmaskerd waar een speciaal coldcaseteam al vijf jaar op jaagt. Een 58-jarige Schiedammer is dinsdag gearresteerd voor de gruwelijke, geruchtmakende prostitutiemoorden in de stad in de jaren tachtig en negentig. Dit melden RTL Nieuws, De Telegraaf en het AD vandaag, vrijdag 7 april 2017.

Een en ander is bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie. De arrestatie van de man dinsdag is voortgekomen uit een ongekend groot onderzoek naar moorden op prostituees in heel Nederland. Onder leiding van het Rotterdamse Openbaar Ministerie werden in stilte de afgelopen zes jaar 85 onopgeloste moorden tegen het licht gehouden. In de afgelopen 30 jaar zijn er in Nederland 127 prostituees vermoord. Ruim 40 zaken werden al wel opgelost.


Justitie vond het onverteerbaar dat er nog zoveel 'openstaande' moorden lagen. 'Het waren vaak heel trieste zaken die minder in de belangstelling stonden dan andere moorden omdat het prostituees betrof, maar ook die vrouwen verdienen het dat alles op alles wordt gezet',' aldus René Bergwerff van het politieteam in het AD. Een speciaal Cold Case-Team dook in de dossiers, helemaal terug tot de jaren tachtig.

Het team verdenkt de man van Surinaamse afkomst, zo weet De Telegraaf te melden, van in ieder geval twee moorden, maar onderzoekt zijn betrokkenheid bij zeker nog drie zaken. Ten minste vijf van de 80 onopgeloste moorden op prostituees zijn volgens de recherche door dezelfde persoon gepleegd. Bij vier van hen werd de keel doorgesneden.

De verdachte zit vast voor de moorden op Berendina Stijger in 1990 en Maria Hofland in 1991. Volgens de politie zijn die zaken te koppelen aan drie andere moorden op prostituees in 1989 en 1999.

Dna-verwantschapsonderzoek leidde tot een doorbraak. De methode die eerder succesvol bleek bij onder andere de Kralingse Bos-moorden in Rotterdam, bracht het team via een familielid van de verdachte bij de Schiedammer.

Bronnen zeggen dat er al een dna-match is met opgepakte man. De politie bevestigt dat nog niet.

(Red. De Surinaamse Krant/RTL Nieuws/AD/De Telegraaf/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen