zaterdag 29 april 2017

Verkiezingen Curaçao: Rhuggenaath (PAR) de grote winnaar en Schotte (MFK) redt het niet

Nieuwe regering wordt mogelijk gevormd door de PAR en de MAN van Koeiman


Minister Plasterk: 'Goed dat de verkiezingen zijn doorgegaan en ordelijk verlopen'


De veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte is er niet in geslaagd de politieke macht op Curaçao naar zich toe te trekken. Zijn partij MFK eindigde in de verkiezingen van vrijdag achter de Nederland goed gezinde partijen PAR en MAN. Lijsttrekker Eugène Rhuggenaath van de PAR is de grote winnaar van de Caribische stembusgang. De minister van Economische Zaken in de laatste twee kabinetten nam voor deze verkiezingen de lijsttrekkerspost over van Zita Jesus-Leito. Met succes, want de PAR groeide onder de nieuwe leider van vier naar zes zetels in een prlement met 21 leden. Dit bericht De Telegraaf vandaag, zaterdag 29 april 2017.

Het lijkt zeer waarschijnlijk dat de PAR zal regeren met de partij MAN van Hensley Koeiman. Mogelijk aangevuld met kleine partij. De MAN haalde vijf zetels. Koeiman won de vorige verkiezingen van september, maar zijn kabinet viel al na enkele maanden. PAR en MAN hebben gezamenlijk een meerderheid in het parlement.

Rhuggenaath straalde van blijdschap nadat hij de uitslag bij het eigen partijkantoor vernam. 'Nu kunnen we eindelijk gaan werken aan de vooruitgang van dit land. We moeten het wel samen doen', sprak de politicus.


De PAR domineerde de Antilliaanse politiek tussen 1994 en 2010. Voor het eerst in zeven jaar is zij weer de grootste.

De MFK van Gerrit Schotte won weliswaar één zetel – en kwam daarmee op vijf – maar dat is onvoldoende om een regering te vormen. Zijn ideologische partner Korsou di Nos Tur van zakenman Amparo dos Santos verloor juist steun onder de bevolking. Schotte en partijgenoot en interim-premier Gilmar Pisas probeerden de verkiezingen eerst nog te voorkomen. De voor ambtelijke corruptie veroordeelde Schotte wilde de macht behouden door de stembusgang uit en af te stellen. Maar, daar stak de gouverneur van Curaçao, de plaatsvervanger van Koning Willem-Alexander, een stokje voor. Zij kreeg vervolgens van Den Haag de opdracht de verkiezingen te organiseren.

'Goed dat de verkiezingen zijn doorgegaan en ordelijk verlopen', laat demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag weten in reactie op de verkiezingen. Hij ziet uit naar een 'constructieve samenwerking' met het nieuwe kabinet van Curaçao.

De Rijksministerraad greep vorige maand in om de verkiezingen door te laten gaan. Dat gebeurde nadat de huidige interim-regering onder leiding van de MFK de stembusgang wilde uitstellen. De Rijksministerraad gaf de gouverneur van Curaçao opdracht de verkiezingen in goede banen te leiden.

'Complimenten voor alle betrokkenen die het uitvoerende werk hebben gedaan, en in het bijzonder de Gouverneur die door de Rijksminsterraad was belast met de verantwoordelijkheid voor het verkiezingsproces, en dat uitstekend heeft gedaan', aldus Plasterk.

0 comments:

Een reactie plaatsen