donderdag 6 april 2017

Voor Belgische kust bij Oostende is 1.5 ton cocaïne gevonden in drijvende tassen

Cocaïne zou van boord Zuid-Amerikaans schip zijn gegooid dat afmeerde in Zeebrugge

(Bron: Het Nieuwsblad)
Kapitein schip beweert van niets te weten...


Voor de Belgische Noordzeekust rond Oostende is de afgelopen dagen voor miljoenen euro’s aan cocaïne in drijvende tassen ontdekt. De eerste tas werd afgelopen weekeinde in Oostende gesignaleerd, maar intussen zijn volgens diverse Belgische media vandaag, donderdag 6 april 2017, al 25 sporttassen met de harddrug gevonden die soms aan elkaar vastgemaakt met tape in het water dreven. De inhoud heeft een straatwaarde van 62,5 miljoen euro.

De tassen, die zijn voorzien van een lege fles zodat ze blijven drijven, zouden volgens bronnen binnen Justitie in België afkomstig zijn van een Zuid-Amerikaans schip dat onlangs afmeerde in Zeebrugge.

De bemanning van een Deens schip zag de eerste tas dit weekeinde in het water bij Oostende en sloeg alarm.

De scheepvaartpolitie vond uiteindelijk de rest van de tassen. 'Een recordvangst', aldus een woordvoerder. De cocaïne is waarschijnlijk van het dek van het Zuid-Amerikaanse schip gegooid. De kapitein zou zijn verhoord maar ontkent elke betrokkenheid. Wellicht moesten de tassen worden opgepikt door een kleiner schip.

Het Nieuwsblad schrijft onder andere, dat de vondst een opsteker is voor de Oostendse scheepvaartpolitie. Maar, ook een pure toevalstreffer, niet het resultaat van gerichte controles.

'Het is dweilen met de kraan open', zegt Dirk Geers, verantwoordelijke scheepvaartpolitie bij politievakbond VSOA. Hij spreekt van een jarenlang tekort aan manschappen en apparatuur om echt aan professionele controles te doen. 'In de eerste plaats moet de scheepvaartpolitie dagelijks grenscontroles uitvoeren. Kijken of het aantal bemanningsleden dat in onze havens toekomt, gelijk is aan het aantal dat ook weer uit de haven vertrekt. Dat is de prioriteit, naast doorsnee politietaken. Cocaïne zoeken is lang niet de kerntaak. Zeker niet in deze tijden van terrorisme.'

0 comments:

Een reactie plaatsen