woensdag 26 april 2017

VS levert voormalig hoofd inlichtingendienst Colombia uit

Enrique Ariza moet in Colombia terechtstaan voor psychologische foltering van journalist


Ariza zou ook tegenstanders van oud-president Uribe hebben bespioneerd


De Verenigde Staten heeft een voormalig inlichtingenhoofd van het nu ontbonden inlichtingendienst DAS (Departamento Administrativo de Seguridad) in Colombia, die in Colombia gezocht wordt in martelingszaken, uitgewezen. Enrique Ariza, 49, is maandag uit de VS gezet om voor de rechter te verschijnen voor het op ernstige wijze psychologisch folteren van journaliste Claudia Duque en het bespioneren van tegenstanders van voormalig president Alvaro Uribe. Dit bericht de nieuwswebsite Colombia Reports woensdag 26 april 2017.

De uitzetting van een van zijn voormalige inlichtingenhoofden is een grote klap voor Uribe, wiens land een vredesakoord heeft weten te bereiken met de FARC-rebellen. Uribe was tegenstander van dat vredesakkoord en met goede redenen, aangezien hij politiek verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden en duizenden slachtoffers.


Net als veel van Uribe's vermeende criminele politieke bondgenoten, verschafte de Verenigde Staten een vluchthaven voor Ariza, omdat het land niet vaak buitenlanders van zo'n hoog profiel uitwijst. Maar, die tijden zijn voorbij

Ariza is een van de vele voormalige DAS- en overheidsambtenaren die veroordeeld zijn of gedagvaard zijn voor het samenwerken met de paramilitairen of het aftappen van het Hooggerechtshof, mensenrechtenverdedigers, journalisten en politieke tegenstanders van Uribe.

Het Colombiaanse equivalent van de CIA werd in 2011 ontmanteld na een reeks schandalen die vooral veroorzaakt werden door de nauwe relatie tussen de agentschappen en de betrokkenheid bij drugshandel.

Duque werd bedreigd met vergelding voor haar onderzoek naar de moord op een andere journalist Jamie Garzon in 1999, waarvan de moord werd gelinkt met de paramilitaire organisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) en de DAS. Volgens de Colombiaanse Stichting voor de persvrijheid kreeg Duque herhaalde telefoonbedreigingen tussen 2003 en 2004, waaronder een die inging op de eventuele marteling en verkrachting van haar 10-jarige dochter.


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen