maandag 3 april 2017

Weer sluit regering forse lening, 20 miljoen Amerikaanse dollar

Minister Hoefdraad tekent voor IDB-lening voor rehabilitatieprogramma Paramaribo


Minister Gillmore Hoefdraad heeft een lening van 20 miljoen Amerikaanse dollar getekend met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor het ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’. Hij heeft de jaarvergadering van de IDB in Asunción, Paraguay, van 30 maart tot 2 april bijgewoond. Suriname zal met dit project in staat zijn de gebouwen in de historische binnenstad van Suriname te rehabiliteren en zodanig te gebruiken waardoor de culturele waarde commercieel zal worden ingezet en inkomsten zal genereren. Dit project zal verder bijdragen aan de werkgelegenheid in de bouw- en toerismesector, aldus het ministerie van Financiën vandaag, maandag 3 april 2017, in een persbericht.

De minister heeft lopende projecten met internationale organisaties besproken, maar ook nieuwe initiatieven voornamelijk voor de ontwikkeling van de private sector, en in het bijzonder steun aan de kleine en midden ondernemingen, aan de orde gesteld. Het gaat om gesprekken met het OPEC Fund for International Development, het Caricom Development Fund (CDF) en de Inter-American Investment Corporation.

Verder was er een bilaterale ontmoeting met de Braziliaanse minister van Planning, Dyogo de Oliveira. Gesproken werd over het bevorderen van de handel tussen beide landen en het verder oppakken van de steun van Brazilië aan projecten en sectoren in Suriname via overheidsinstituten. Ook de interesse van investeerders in het noorden van Brazilië voor lange termijn investeringen in Suriname, is aangehaald. Brazilië heeft in het verlengde van het intensiveren van de relatie, zijn IDB Executive Director als focal point aangewezen voor investeringsissues, en ook een uitnodiging verstrekt aan Suriname voor een groot Investeringsforum dat eind mei 2017 in Sao Paolo zal worden gehouden.

Ook met vertegenwoordigers van BLADEX (Latijns-Amerikaanse Bank voor Buitenlandse Handel gevestigd in Panama / Banco Latinoamericano de Exportaciones y Importaciones, S.A) een regionale bank waar Suriname via de Centrale Bank van Suriname sinds de jaren 90 aandeelhouder van is, vond een ontmoeting plaats. Benadrukt werd dat Suriname als aandeelhouder graag gebruik wil maken van de faciliteiten van BLADEX voor de private sector.

Verder zijn er ook gesprekken geweest met vertegenwoordigers van de Franse regering over de lopende en nieuwe projecten in Suriname.

Minister Hoefdraad en de Venezolaanse vertegenwoordiging hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt afspraken over wederzijdse handelsbetrekkingen te bespreken en daar waar mogelijk deze te bevorderen.

Er heeft ook een gesprek met de Islamic Development Bank (IsDB) vertegenwoordigers plaatsgevonden. De IsDB heeft aangegeven dat zij bezig was donor coördinatie te bespreken met de IDB. In de gesprekken met de IDB president Luis Alberto Moreno, is aangehaald door de IsDB vertegenwoordigers, dat deze instelling voornemens is binnenkort een kantoor in Suriname te openen. De Inter-American Investment Corporation zal in mei een missie uitvoeren naar Suriname en in de planning is dat CDF en BLADEX in juni 2017 het land zullen aandoen. Alle drie missies zullen gericht zijn op de steun aan de private sector, deelt Financiën mee.SU-L1046 : Paramaribo Urban Rehabilitation Program

Project Status
Approved
This operation aims at supporting the urban rehabilitation of the historic center of Paramaribo, generating positive impacts on the rest of the city. By adopting an integrated approach the program will include actions that should cover among others the following aspects: (i) improvement of public and green spaces; (ii) historic buildings and housing rehabilitation (iii) civil society participation, integration and economic development; (iv) mobility and parking planning and (v) institutional management and financial capacity strengthening.

PROJECT DETAIL

PROJECT NUMBERSU-L1046
OPERATION NUMBER3905/OC-SU
COUNTRYSuriname
SECTORURBAN DEVELOPMENT AND HOUSING
SUBSECTORURBAN DEVELOPMENT AND HOUSING-URBAN REHABILITATION AND HERITAGE
PROJECT TYPELoan Operation
ENVIRONMENTAL AND SOCIAL IMPACT CATEGORYB
PROJECT STATUSApproved
APPROVAL DATEJAN 25, 2017
IDB FINANCING *20.00

PROJECT INFORMATION

TOTAL COST HUSD 20,000,000
FINANCING TYPEFFF
FUNDOrdinary Capital
REPORTING CURRENCYUSD - United States Dollar
REPORTING DATEFEB 28, 2017
UNDISBURSED AMOUNT HUSD 20,000,000
PORTFOLIO DETAILS
URBAN DEVELOPMENT AND HOUSINGSURINAMETHIS PROJECT$ 11651.42 M$ 608.58 M$ 20 M
KeyValue
HHistorical
RRevalued
*For active and closed projects, the IDB financing at Board approval is shown in US$ millions. This does not reflect any cancellations. For projects in Preparation the amount shown is the Estimated IDB Financing. Approved projects shows either Estimated IDB Financing or Historic Approved amount. The IDB financing for projects in the pipeline is indicative and may be modified during the project preparatio

0 comments:

Een reactie plaatsen