zondag 2 april 2017

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, vraagt zich af, hoe nu verder met Sylvana Simons en met Donald Trump?

Panel buigt zich over wateroverlastproblemen in binnenland en over de actuele politieke en economische situatie in Suriname 

Onrust in Frans-Guyana heeft ook z'n impact op Suriname, maar protesten in Suriname als in het Franse departement blijven uit....


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 2 april maart 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Hoe moet het nu verder met president Donald Trump, de VS en de rest van de wereld? Trump is in alle opzichten een 'ongeleide zakenman in de politiek'.
En wat dat kan betekenen, of beter gezegd kan veroorzaken, merken wij iedere dag weer aan zijn onvoorspelbare en onberekenbare plannen / acties. Hoe gaat dit aflopen?
Nu komt de Chinese president Xi Jiping bij Trump op bezoek en hij wordt ontvangen in een prullerig onderkomen van Trump. Intussen is uit onderzoek gebleken, dat Trump zich ook als president laat omringen met uitzonderlijk rijke adviseurs en andere functionarissen (gevaar voor belangenverstrengeling).

* Hoe moet het nu verder met Sylvana Simons en haar Artikel 1?
Zij hebben bijna 30.000 stemmen gekregen. Niet genoeg voor een zetel in de Tweede Kamer, maar wel genoeg voor een aantal zetels in gemeenteraden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Owen Venloo adviseert om inderdaad deel te nemen aan die gemeenteraadsverkiezingen. Om de partijorganisatie verder op te zetten en politiek-bestuurlijke ervaring op te doen in de grote steden en zodoende eigenlijk een doorstart te maken richting Tweede Kamer in 2021.* Gebrek aan empathisch vermogen, inleven en invoelen met (groepen van) mensen. 
Dat is wat er de afgelopen decennia heeft ontbroken en nog ontbreekt bij de gevestigde politieke partijen. Volgens Owen Venloo zijn zij te lang blijven vasthouden aan oude concepten uit de pre-digitale periode. En de mensen in het land, voorzien van veel meer digitale informatie dan vroeger, zijn kritischer geworden en pikken niet langer de mooie praatjes van de politiek.
Drie treffende voorbeelden, de ouderen, de Groningers en de etnische groepen.
Ouderen en etnische groepen hebben met succes hun eigen partij(en) opgericht en de Groningers zullen spoedig volgen is de vaste overtuiging van Owen Venloo, oud bestuurslid van de PvdA en ook lid, adviseur van Sylvana Simons / Artikel 1.

* De kabinetsformatie. 
Verkenner Edith Schipper is nu de formateur geworden die (voor VVD, CDA en D’66) gaat onderzoeken of er een centrum-links (met Groen Links) of een Centrum -rechts (met ChristenUnie) kabinet haalbaar is (voldoende steun in Tweede en Eerste Kamer ). Of, wat de laatste jaren steeds vaker voorkomt, een minderheidskabinet dat gaat regeren met wisselende meerderheden in de beide kamers, afhankelijk van het onderwerp. Of in het uiterste geval alsnog het bijschuiven van de PvdA (9 zetels), omdat het landsbelang (te lang durende kabinetsformatie) daarom zou vragen. Wij zijn zeer benieuwd.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

- Grote delen van Oost Suriname kampen met wateroverlast als gevolg van regenval en dat levert erg veel problemen op voor de bewoners in die gebieden, met name die bewoners die in dorpen pal aan de rivieren (Marowijna-, Lawa-en Tapanahonirivier) liggen en dus niet voor het eerst te kampen hebben met wateroverlast. Behalve hun veiligheid kampen zij ook met een drinkwatervoorziening die ernstig verstoord is en letterlijk levensgevaarlijke situaties oplevert.
Max Sordam is een van de initiatiefnemers die hulp aan deze gebieden bepleit en organiseert. Als een van onze panelleden zal zondagavond hierover uitvoerig met hem van gedachten worden gewisseld.

- De politieke situatie in Suriname en in de regio van Suriname wordt steeds onheilspellender. In Suriname schijnen 80 militairen een ernstig conflict te hebben met de legerleiding (minister Benschop) en met de president (opperbevelhebber) over het onderdeel 'Faja Blo' , dat niet past binnen de legercultuur.

Ter informatie:


De groep militairen wil, dat deze eenheid uit de legerorganisatie wordt gehaald en dat er ook nog wat prominente politici worden ontslagen zoals de minister van Financiën , Gillmore Hoefdraad .

- In Venezuela heeft de rechter het parlement geheel buiten spel gezet en de Venezolaanse oppositie (die een meerderheid heeft in dat parlement) laat het er niet bij zitten. De volksacties nemen in omvang en hevigheid toe.
In Frans Guyana is ook het hek van de dam. Massale protesten tegen de zeer slechte sociale-, economische- en criminaliteitssituatie daar. Twee Franse ministers zijn inmiddels daar aangekomen om namens Parijs te spreken met de bevolking en de organisatoren van de protesten. Het Franse ruimtevaartstation Kuru (Centre Spatial Guyanais) geeft aan deze ongeregeldheden een extra dimensie en de regering van Frankrijk wil geen enkel risico nemen op escalaties rondom dit internationaal zeer prominente ruimtevaartstation.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Max Sordam en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

0 comments:

Een reactie plaatsen