donderdag 13 april 2017

Wie tijdens demonstraties tegen regeringsbeleid openbare orde verstoort wordt 'hard aangepakt'

Radiopresentator en spreekbuis Bouterse, Clifton Limburg, maakt harde optreden politie bekend

'Er zijn strafbare feiten gepleegd en er is aangezet tot anarchie'


Personen die deelnemen aan komende protestdemonstraties en de openbare orde verstoren zullen hard door de politie worden aangepakt. Dat heeft Clifton Limburg, presentator van het radioprogramma Bakana Tori, waarschijnlijk in zijn hoedanigheid als perschef van het Kabinet van de President, gisteren via de staatsradio SRS bekendgemaakt.

Beweerd werd in dat gekleurd programma, dat zich tijdens de betoging van afgelopen maandag zaken hebben voorgedaan die in strijd zijn met de wet en regels van de openbare orde. Er zouden strafbare feiten zijn gepleegd en is ook aangezet tot anarchie. De regering zegt, via Limburg dus, tot taak te hebben orde en rust te garanderen via haar werkarmen. Daarom wordt op burgers het beroep gedaan zich tijdens betogingen te gedragen binnen het kader van wet- en regelgeving. Tegen personen die de openbare orde verstoren zal worden opgetreden. Hen wordt geadviseerd zich 'niet te laten meeslepen in een sfeer van onverantwoordelijk gedrag', aldus Limburg.

Demonstranten probeerden deze week het terrein van de Belastingdienst te betreden, maar dat werd voorkomen door aanwezige politieagenten, militairen en bewakers. Slechts enkelen onder wie SPA-voorzitter Guno Castelen en DA'91-voorzitster Angelic del Castilho slaagden erin langs de bewaking te komen.

De tot dan vreedzame protestmanifestatie dreigde toen compleet uit de hand te lopen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 13 april 2017. De gemoederen kalmeerden door zogenaamd 'tactvol' optreden van de politie waardoor escalatie is voorkomen.

Bij de afdeling Inspectie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, slaagden demonstranten er wel in het terrein te betreden. Het terrein en de gallerijen van het gebouw werden voor enige tijd bezet gehouden. Maar, calamiteiten hebben zich niet voorgedaan.

Vanwege de Lijdensweek hebben de actieleiders besloten, dat na het Paasweekeinde de betogingen zullen worden hervat. Demonstranten geleid door een aantal vakbondsleiders, ondersteund door politieke leiders van de oppositie, bedrijfslevenorganisaties en enkele bedrijven eisen onder andere terugdraaiing van de brandstofprijsverhoging. Ook wordt geëist dat de regering andere kostenverhogende maatregelen die in het verschiet liggen zoals de herinvoering van wegen- en autokentekenbelasting aanhoudt.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen