dinsdag 18 april 2017

Woede over arrestatie vakbondsleider Valies - Sfeer in Suriname wordt grimmiger door optreden regering tegen demonstranten

President Bouterse en zijn regering lijken het te hebben gemunt op Valies

- NPS-voorzitter Rusland verbolgen over optreden politie en ME
- 'Optreden tegen vreedzame demonstranten is een gemakkelijke en verwerpelijke manier om macht te vertonen'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (zie foto - Bron: de Ware Tijd), is opgepakt door de Mobiele Eenheid (ME) in Theater Unique. Vakbondsleiders en deelnemers aan de protestmanifestatie van vandaag, dinsdag 18 april 2017, zijn woedend over het optreden van de politie. Zij zullen deze kwestie aanvechten. Dit melden Starnieuws en de War Tijd.

Eerder op de dag werden een burger, Curtis Hofwijks en Bryan Boerleider van het Burger Collectief opgepakt en in de laadbak van een politiewagen geduwd.


Al de hele dag deden agenten pogingen om Valies op te pakken. Demonstranten wisten dat voorkomen.

Op gegeven moment hebben de actieleiders en de deelnemers aan de protestmars zich teruggetrokken in Theater Unique. Valies had de mensen toegesproken voordat hij werd opgepakt. Hij gaf aan dat het optreden van de ME en politie het begin is van de dictatuur.

Valies riep de mensen op om morgenochtend vanaf tien uur te komen demonstreren tegen het gedrag van de politie. Op dat moment was de Mobiele Eenheid al voor Theater Unique aanwezig en werd het duidelijk dat de politie zou optreden tegen de vakbondsman.

Waarom Valies is aangehouden is onduidelijk, maar vast staat dat het om intimidatie gaat vanuit regeringszijde, hij ligt immers niet goed bij president Desi Bouterse en zijn regeringsclan vanwege de hoor hem gevoerde protesten tegen het onderwijsbeleid.


NPS-voorzitter Gregory Rusland is ontstemd over de wijze waarop eenheden van de politie hebben opgetreden tegen weerloze burgers tijdens de protestmanifestatie dinsdag in de binnenstad. Nabij de kruising van de Fred Derby- en de Weidestraat werd de uitgezette route van de betogers kort na aanvang van de protestmars versperd door manschappen van de Mobiele Eenheid. Zij hadden traangasgeweren, schilden en wapenstokken bij zich.

Volgens Rusland heeft de regering haar mond vol over de aanpak van de criminaliteit, maar kan die niet met dezelfde voortvarendheid te lijf gaan. 'Optreden tegen vreedzame demonstranten is een gemakkelijke en verwerpelijke manier om macht te vertonen', zegt de politicus, zo bericht de Ware Tijd op haar website.

Hij doet een dringend beroep op de regering om deze houding na te laten en haar focus te leggen op het ombuigen van het beleid dat leidt tot verdere verarming van het volk.

Dit bericht De Telegraaf vanavond, Nederlandse tijd, op haar website over het protest van vandaag en het optreden van de ME:Dinsdag was de vierde dag van protest. Foto: vorige week werd er ook al gedemonstreerd tegen het beleid van Bouterse.
Dinsdag was de vierde dag van protest. Foto: vorige week werd er ook al gedemonstreerd tegen het beleid van Bouterse.
Foto: ANP

Surinaamse ME treedt hard op tegen betogers

49 min geleden
PARAMARIBO - De mobiele eenheid (ME) van de Surinaamse politie heeft dinsdagmiddag drie actieleiders hardhandig opgepakt terwijl ze een vreedzame protestmars hielden in Paramaribo. Ook werd een andere betoger opgepakt.
  De demonstratie was georganiseerd door een aantal vakbonden en wordt ondersteund door diverse actiegroepen. Onder de arrestanten zijn een vakbondsleider en de leiders van twee activistische groepen. De demonstranten protesteren tegen de slechte economische situatie in Suriname. Een deel van de demonstranten wil ook dat de regering van Desi Bouterse opstapt.
  Dinsdag was de vierde dag van protest. De vorige demonstraties verliepen vreedzaam. Het is onduidelijk waarom de ME deze keer zwaar bewapend aanwezig was en de actievoerders probeerde tegen te houden. Vakbondsleider Wilgo Valies riep de mensen op te protesteren tegen dit gedrag van de politie. Volgens hem is sprake van ,,een dictatuur'', omdat burgers die tegen het beleid zijn zomaar worden opgepakt. Korte tijd later werd hij opgepakt.
  De regering heeft maandag vakbonden en anderen maatschappelijke organisaties uitgenodigd voor een dialoog over de aanpak van de problemen. De actievoerende bonden willen hier pas gehoor aan geven als de verhoging van de brandstofprijs is teruggedraaid.
  Suriname kampt al zo'n twee jaar met een zware economische crisis. Onvrede daarover bestaat al langer, maar de verhoging van de benzineprijs met ongeveer 10 procent begin april was de druppel die de emmer deed overlopen.
  De daling van de goud- en olieprijs wereldwijd zijn belangrijke oorzaken van de crisis, maar ook verspilling, corruptie en slecht financieel beleid hebben eraan bijgedragen.

  0 comments:

  Een reactie plaatsen