maandag 3 april 2017

Zeker 43 kinderen onder doden bij modderstromen in Colombia

President belooft elke getroffen familie schadevergoeding van 18 miljoen pesos (ruim 5.600 euro) 

(Bron foto: Xinhua/Twitter)

Onder de minstens 210 personen die bij de modderstromen in Mocoa in Colombia zijn omgekomen, zijn zeker 43 kinderen, zo heeft president Juan Manuel Santos bevestigd. De president verwacht dat het dodenaantal alleen maar zal stijgen. Dit bericht vandaag, maandag 3 april 2017, onder andere het ANP.

Het regende in de nacht van vrijdag op zaterdag zes uur lang zo hard in Mocoa, de hoofdstad van de provincie Putumayo in het zuiden van het land, dat de rivieren Sanguyaco, Mulato, Rio Mocoa en Turaca de modder en bomen die van omliggende heuvels naar beneden kwamen niet meer konden verwerken. De autoriteiten hadden de mensen wel gewaarschuwd, maar niet iedereen kon op tijd wegkomen.De schade is enorm. Honderden huizen zijn verwoest. Mensen in het getroffen gebied hebben nog steeds geen water en elektriciteit. Ook is er gebrek aan voedsel.

1.100 Agenten en soldaten zochten afgelopen weekend naar vermisten. Er zijn ongeveer vierhonderd gewonden gevallen. Ongeveer zeventig van hen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in andere plaatsen. Naar tweehonderd mensen wordt nog gezocht.


Jose Albeiro Vargas zag zijn kleinzoon voor het laatst tijdens de nacht van de ramp. Uit de verhalen die hij gehoord heeft is zijn kleinzoon Jadir Estiven, van achttien maanden oud, meegesleurd door de modder, het water en puin. Vargas zocht gisteren nog naar de jongen en zijn moeder, de dochter van Vargas. De vader van het kind heeft de ramp overleefd.


De president heeft elke familie die door de ramp getroffen is een schadevergoeding van 18 miljoen pesos (ruim 5.600 euro) beloofd. Ook zegt hij snel werk te maken van de wederopbouw van de stad, aldus de Colombiaanse radiozender RCN gisteren. 'We gaan vaart zetten achter de bouw van een nieuw ziekenhuis', zei Santos. 'De gezondheidszorg in Mocoa zal beter zijn dan ze ooit is geweest.' Hij heeft ook toegezegd dat bij de wederopbouw van Mocoa ook een nieuwe waterleiding wordt aangelegd.


(Red. De Surinaamse Krant/ANP/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen