vrijdag 14 april 2017

Zo'n 1.3 miljoen uitgebrachte stemmen presidentsverkiezingen Ecuador worden herteld

Oppositieleider en verliezer verkiezingen Lasso beweert dat er fraude is gepleegd


Verkiezingsambtenaren in Ecuador hebben ingestemd met een hertelling van de bijna 1,3 miljoen uitgebrachte stemmen, nu oppositieleider Guillermo Lasso (zie foto - Bron: Twitter) en verliezer blijft beweren dat er fraude is gepleegd bij de presidentsverkiezingen. De Nationale Kiesraad kondigde gisteren aan het einde van de middag aan, dat zij alle stembiljetten waarover klachten zijn ontvangen van beide partijen, ongeveer 10 procent van de totale stemming, gaat hertellen, zo schrijft The Miami Herald vandaag, vrijdag 14 april 2017. 

Officiële resultaten van de op april 2 gehouden verkiezingen toonden, dat voormalig bankier Lasso heeft verloren, met minder dan 3 procent. van de door Rafael Correa's uitgekozen opvolger, Lenin Moreno. Internationale waarnemers, met inbegrip van die van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), hebben gezegd dat ze geen onregelmatigheden hebben geconstateerd, terwijl Lasso beweert dat zijn campagne tal van onregelmatigheden heeft ontdekt en heeft dan ook geweigerd om de officiële resultaten te aanvaarden.


De voorzitter van de Raad Juan Pablo Pozo zei, dat de hertelling plaatsvindt om 'de rust in het land' te bewaren.


Lasso zei woensdag al, dat hij de verkiezingsuitslag betwist en eiste meteen een volledige hertelling van elke uitgebrachte stem. Hij had vandaag nog niet gereageerd op de beslissing van de raad, hoewel hij uren voor de aankondiging had gewaarschuwd, dat hij niets minder dan een volledige hertelling zou aanvaarden.

Op Twitter berichtte Correa, dat de kiesraad buitengewone maatregelen zou nemen om 'in een keer Lasso's show te beëindigen, omdat de verkiezingen niet door een bankier kunnen worden gekocht'.


De verkiezingen in Ecuador werden nauwlettend in de gaten gehouden in Latijns-Amerika als een indicator voor de vraag of de regio naar rechts zou blijven verschuiven na de recente conservatieve overwinningen in landen, waaronder Peru en Argentinië.

Daarnaast werden de verkiezingen ook nauwlettend gevolgd door aanhangers van WikiLeaks oprichter Julian Assange, die sinds  2012 woont in de ambassade van Ecuador in Londen. Voor de verkiezingen had Lasso gezegd, dat hij de Australische activist binnen 30 dagen na zijn ambtsaanvaarding het land uit zou zetten.

Moreno zei daarentegen, dat hij hem juist in staat zou stellen om te blijven.

De hertelling zal dinsdag plaatsvinden in de hoofdstad Quito.

(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!