woensdag 17 mei 2017

24.000 Colombianen slachtoffers van extreme regenval

Code rood of oranje uitgeroepen door bijna alle 32 gouverneurs

(Bron foto: Reuters)

La Niña heeft meer dan 24.000 slachtoffers in Colombia gekost. Honderden doden waren in april te betreuren toen een ramp de steden Mocoa en Manizales trof, maar de constante regen, vooral over het weekend, heeft duizenden mensen uit hun huizen gedreven en hun gewassen vernietigd, aldus de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, woensdag 17 mei 2017. 

Sinds zaterdag, toen 11 van Colombia's 32 gouverneurs een code oranje of een rode waarschuwing hebben verklaard voor vrees voor overstromende rivieren, lawines en modderstromen, hebben nog eens 17 bestuurders een code rood waarschuwing uitgeroepen.

De provincie Antioquia, waardoor twee grote rivieren stromen, is het meest getroffen door overstromingen, die zijn gerapporteerd in ten minste 12 gemeenten, zei de Rampen Management Autoriteit.Ook Medellin, de hoofdstad van Antioquia en Colombia's tweede grootste stad, verklaarde de code rood waarschuwing.

In Soacha, een stad die grenst aan de hoofdstad Bogota, zijn drie mensen gestorven toen hun huis door een lawine werd vernietigd.

Cali, de derde grootste stad van het land, had in het weekend al een rode waarschuwing aangekondigd nadat de Cauca rivier gedeelten van het oosten van de stad overspoelde.

Meteorologisch instituut IDEAM (Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales) heeft gewaarschuwd dat extreme regen nog eens twee weken kunnen doorgaan, terwijl La Niña het regenseizoen tot in juli kan verlengen.


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter))

0 comments:

Een reactie plaatsen