dinsdag 23 mei 2017

Aanhoudingen en doorzoekingen in onderzoek naar drugstransporten vanuit Zuid-Amerika

13 Aanhoudingen in Nederland, in België 4

Arrestanten verdacht van betrokkenheid bij internationale cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia of Ecuador)


In een groot Belgisch onderzoek naar geplande drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn vandaag, dinsdag 23 mei 2017, in totaal 17 aanhoudingen verricht. 13 van de aanhoudingen vonden plaats in Nederland. In België waren dat er 4. Leeftijden variëren van 30 tot en met 61 jaar. In Nederland heeft de politie 21 woningen en 1 bedrijfspand doorzocht. In België zijn er gelijktijdig op 9 adressen doorzoekingen gedaan. Dit bericht het Openbaar Ministerie.

De aangehouden personen worden verdacht van de in- en/of uitvoer en het bezit van en de handel in verdovende middelen. Maar, ook van deelname aan een criminele organisatie. Zij zijn van Servisch-Montenegrijnse, Bosnische, Albanese en Nederlandse origine.

Het onderzoek is in december 2014 gestart onder leiding van de onderzoeksrechter in Antwerpen. Via rechtshulpverzoeken wordt er nauw samengewerkt met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Nederland. Ook hebben de Belgische Federale gerechtelijke politie-eenheden van Oost-Vlaanderen en Antwerpen de handen ineen geslagen met de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie.

Het gerechtelijk onderzoek leverde ernstige aanwijzingen naar meerdere actief opererende criminele organisaties. De organisaties tellen meerdere leden en opereerden op zowel Belgische als Nederlandse bodem.

Het onderzoek richt zich op verscheidene criminele organisaties die zich op continue en grootschalige wijze zouden hebben bezig gehouden met het organiseren van internationale cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia of Ecuador). De geplande drugstransporten hadden België en Nederland als bestemming.

De invoer van de verdovende middelen verliep via de Noordzee en in containers via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De verdovende middelen zaten verstopt onder dekladingen, zoals dozen met bananen.

Van 11 verdachten zal de overlevering aan de Belgische autoriteiten worden gevraagd. 4 verdachten zullen heden nog worden voorgeleid voor de Antwerpse onderzoeksrechter die zal oordelen over hun verdere aanhouding.

Naar aanleiding van de simultane huiszoekingen werden onder meer beslag gelegd op 200.000 Euro aan cash geld in diverse valuta, 3 kilo cocaïne, 26 kilo MDMA, een actieve cannabisplantage, 1 kilo cannabis, een vuurwapen verschillende jammers en tal van Blackberry PGP’s.

In het belang van het lopende onderzoek, kan geen nadere informatie naar buiten worden gebracht.

0 comments:

Een reactie plaatsen