dinsdag 30 mei 2017

ABOP bemoeit zich niet met kwestie granmanschap der Saamaka

'Partij heeft zich altijd op standpunt gesteld dat politiek ver moet blijven van traditionele geschillen'


Hoewel Ronnie Brunswijk en de overige leiders van de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (ABOP) zich afgelopen weekeinde in het hart van het Boven-Surinamegebied bevonden voor de start van een campagne, hebben zij geen woord gerept over de strijd om het gramanschap binnen de plaatselijke gemeenschap. 

'Niemand moet mij iets vragen daarover. Ik heb niets daarover te zeggen', zei ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk kort na de bijeenkomst in Guyaba, een van de grootste dorpen van het achterland.

ABOP-volksvertegenwoordiger Marinus Bee zegt vandaag, dinsdag 30 mei 2017, in de Ware Tijd, dat het onderwerp erg gevoelig ligt. 'Onze partij heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de politiek ver moet blijven van traditionele geschillen. In dat kader hebben wij ons nooit uitgesproken erover.'

Voor zover hij weet gaat de regering niets opleggen aan de gemeenschap. 'Dus laten we ernaar uitkijken en iedereen vragen om de bemiddelingspoging een kans van slagen te geven.'

Er waren aanvankelijk drie kandidaten in de strijd om de in juni 2014 ingeslapen granman Belfon Aboikoni op te volgen. Intussen heeft de regering vorige week een aanzet gegeven tot een oplossing met een krutu te Brokopondo. Daaruit is voortgevloeid, dat twee van de kampen zich hebben verenigd, namelijk de groepen onder leiding van Frans Banai en Naze Amina. Albert Aboikoni, broer van de overledene, staat vooralsnog alleen. Hiervan maakte het ministerie van Regionale Ontwikkeling melding in een persbericht.

De kampen Amina/Banai zullen een gezamenlijke voordracht doen. De regering laat nog altijd de uiteindelijke keuze over aan de gemeenschap.

0 comments:

Een reactie plaatsen