vrijdag 5 mei 2017

Acht Brazilianen veroordeeld door plannen aanval op Olympische Spelen in Rio

Verdachten veroordeeld tot celstraffen tussen 5 en 15 jaar

Een van de verdachten bij zijn arrestatie op 21 juli 2016 (Bron foto: Eraldo Peres/ AP)

Een federale rechtbank heeft donderdag acht Brazilianen veroordeeld voor het plannen van een aanval op de Olympische Spelen in Rio, geïnspireerd door de islamitische staat, tot gevangenisstraffen tussen 6 en 15 jaar, zo bericht vrijdag 5 mei 2017 het persbureau Reuters.

De acht mannen werden in juli, twee weken voordat de Spelen in Rio de Janeiro geopend werden, gearresteerd, waardoor de angst voor een aanval op het wereldwijde sportevenement werd geopend.aangewakkerd.

De autoriteiten zeiden, dat ze een losgemaakte groep amateurs waren die nauwelijks verbonden waren via social media. De leider van de groep, Leonid el Kadre de Melo, 33, werd veroordeeld voor werving met als doel terroristische daden te plegen tot 15 jaar en 10 maanden cel.


De overige zeven werden veroordeeld voor het vormen van een criminele vereniging en het promoten van een terroristische organisatie tot zes jaar en vijf maanden gevangenisstraf.

Braziliaanse overheidsambtenaren zeiden, dat de groepsleden elkaar niet persoonlijk hadden ontmoet, dat financiering ontbrak en dat ook niet echt contact was geweest met islamitische staat, hoewel zij wel hebben probeerd om wapens te kopen.

Bewijslast in de zaak bevatte foto's van leden van de groep met zwarte islamitische staat vlaggen en een chatpagina met een discussie over hoe een bom met behulp van houtskool, meststof en zwavel wordt gemaakt.

De veroordeelden hebben aangekondigd allen in hoger beroep te gaan.

Hieronder het vonnis:(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen