woensdag 3 mei 2017

Advocaat beschuldigt Officier van Justitie van schenden Grondwet en mensenrechten

Aan verdachte wordt geweigerd kogels uit zijn lichaam te laten verwijderen

Verdachte bij geruchtmakende overval te Geyersvlijt op 9 november 2015 door politiekogels geraakt


Advocaat Oscar Koulen heeft gisteren Officier van Justitie Duncan Nanhoe beschuldigd van het schenden van de Grondwet en het Verdrag voor de Rechten van de Mens door te weigeren verdachte E.S. toe te staan kogels uit zijn lichaam te laten verwijderen. De advocaat voerde aan dat de kogels inwendige organen kunnen vernietigen. Koulen stelde dat niemand onderworpen mag worden aan foltering. De jurist hoopt dat het besluit van de openbaar aanklager niet internationaal bekend wordt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 3 mei 2017.

S. kreeg bij een geruchtmakende overval op 9 november 2015 te Geyersvlijt politiekogels in het lichaam. Hij staat voor die overval samen met Romano Meriba (pleegzoon van president Desi Bouterse), A.C. en R. S. terecht. Er was veel geld buitgemaakt, maar de daders konden niet ermee wegkomen, omdat de politie tijdig ter plaatse verscheen. Er ontstond tussen de overvallers en politiemannen een vuurgevecht die aan twee van de overvallers het leven kostte.

Over het aandeel van E.S. zei Koulen, dat er sprake is van afpersing en geen diefstal met geweld. Gedurende een kwartier heeft hij getracht om de rechter met onder andere literatuur en feiten hiervan te overtuigen.

Ook vindt de advocaat, dat er geen bewijs is dat de verdachte de Vuurwapenwet heeft overtreden. 

Advocate Georgette Leter herinnerde het Openbaar Ministerie eraan, dat die in eerste instantie had gesteld dat slechts twee van de zeven feiten die verdachte R.S. ten laste zijn gelegd bewezen zijn, namelijk diefstal van auto's en diefstal met geweld. De advocate concludeert, dat er niet voldoende bewijs is voor het laatste en vraagt daarvoor vrijspraak. Ze stelt daarom, dat R.S. alleen gestraft kan worden voor diefstal van voertuigen, een feit dat hij trouwens bekend heeft.

De advocaten van verdachten Romano Meriba en A.C. hebben de rechter gisteren om uitstel gevraagd. Zij komen op 6 juni aan het woord.

0 comments:

Een reactie plaatsen