zaterdag 20 mei 2017

Belfort (ABOP) hecht geen waarde aan door IDB gepresenteerde lage misdaadcijfers Paramaribo

'Cijfers betekenen niet dat het goed gaat'

Mathoera (VHP): 'Het onderzoek is niet gebaseerd op actuele gegevens en actueel onderzoek'


Dat de cijfers van slachtoffers van misdaad in Paramaribo lager zijn vergeleken met landen in de regio, betekent volgens parlementariër en ex-minister van Justitie en Politie Edward Belfort niet dat het goed gaat. Hij reageerde vrijdag op een recent rapport (17 mei 2017 - zie onderaan) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) waar de veiligheidssituatie in vijf hoofdsteden in de regio is onderzocht. Het gaat naast Paramaribo om New Evidence (Bahama's), Kingston (Jamaica), Port of Spain (Trinidad en Tobago) en Bridgetown (Barbados), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 20 mei 2017.

Slechts 3,3 procent van de inwoners van Paramaribo meldde slachtoffer te zijn van diefstal van persoonlijke goederen (zonder geweld) en 1,5 procent van een overval (met geweld) over een periode van twaalf maanden. De cijfers dateren overigens van drie jaar geleden.


Van de ondervraagde personen meldde maar 13,2 procent een ernstige aanval, schietpartij of mishandeling die tot schade of moord heeft geleid. Het gemiddelde voor de vijf landen is 30,8 procent. De bevindingen van het rapport zijn gericht op het hoofdstedelijke gebied van Paramaribo en geven geen informatie over het binnenland.

Belfort zegt dat een vergelijking van de veiligheidssituatie met de regio niet belangrijk is. Wat volgens hem telt, is de vergelijking van de situatie van toen met die van nu in Suriname. Hij stelt dat elke beroving, in welke vorm dan ook,er één teveel is. 'Dus we moeten niet juichen.'

Zijn collega-parlementariër Krishnakoemarie Mathoera (VHP), oud-commissaris van politie, merkt op dat het onderzoek niet gebaseerd is op actuele gegevens en actueel onderzoek. 'In 2014 kwam het beeld voor een aantal delicten inderdaad overeen met het wereldbeeld. Helaas blijkt dat drastisch te zijn veranderd.' Ze verwijst naar data die eerder door korpschef Agnes Daniel zijn gepresenteerd en waaruit blijkt dat moorden met 60 procent zijn toegenomen van 34 in 2015 tot 41 in 2016. Ook Belfort verwijst naar deze cijfers als bewijs dat de veiligheidssituatie niet is verbeterd.

0 comments:

Een reactie plaatsen