donderdag 18 mei 2017

Braziliaanse president Temer zou goedkeuring gegeven hebben smeergeld te betalen

Demonstranten op straat die de afzetting van Temer eisen


De Braziliaanse president Michel Temer werd op geluidsopnames vastgelegd toen hij zwijgsommen besprak voor een mogelijke getuige in het grootste corruptieonderzoek in de geschiedenis van het land. De Braziliaanse krant O Globo schreef gisteren, woensdag 17 mei 2017, dat Joesley Batista, voorzitter van het vleesverpakkingsbedrijf JBS SA, een opname van het bewuste gesprek had overhandigd aan het Braziliaanse Openbaar Ministerie als deel van onderhandelingen over strafvermindering.

Dat werd vandaag aan Reuters bevestigd door drie onafhankelijke bronnen met kennis van het onderzoek. De betalingen zouden bestemd zijn geweest voor de voormalige voorzitter van het Braziliaanse lagerhuis, Eduardo Cunha, die momenteel een celstraf van vijftien jaar wegens corruptie uitdient.

Volgens O Globo vertelde Batista aan Temer dat hij Cunha meerdere keren had betaald om zijn mond dicht te houden. Temer zou daarop hebben gezegd: 'Dat moet je blijven doen, oké?'

'President Michel Temer heeft nooit om betalingen gevraagd om de stilte te verkrijgen van ex-parlementslid Eduardo Cunha. Hij heeft niet deelgenomen aan een operatie die tot doel had om een bekentenis of een samenwerking met het gerecht van de voormalige parlementariër te vermijden, of dergelijke operatie goedgekeurd’, reageerde het presidentschap in een persbericht op de beschuldigingen.

Het Braziliaanse parket-generaal en het Hooggerechtshof lieten weten niet over informatie in verband met de zaak te beschikken.

Volgens de krant O Globo hebben Batista en zijn broer een akkoord ondertekend met het gerecht om informatie vrij te geven in het zogenaamde Petrobras-schandaal, in ruil voor strafvermindering. In het onderzoek naar het schandaal rond staatsbedrijf Petrobras zijn al talrijke corruptieonderzoeken geopend, onder meer naar verschillende ministers van Temers regering.


Cunha werd in maart tot 15 jaar cel veroordeeld voor corruptie, het witwassen van geld en belastingontduiking. Hij was de bondgenoot van president Temer die er vorig jaar in slaagde de linkse presidente Dilma Rousseff af te zetten wegens het vermoedelijke ongeoorloofde knoeiwerk bij het opstellen van de begroting. De toenmalige vicepresident werd zo de nieuwe president van Brazilië.

Meteen na de bekendmaking van het nieuws door O Globo kwamen woensdagavond demonstrtanten op straat die de afzetting van Temer eisten. Congreslid Alessandro Moro van de duurzaamheidspartij Rede heeft bij de voorzitter van het Lagerhuis een aanvraag ingediend voor de afzetting van president Temer.


(Red.De Surinaamse Krant/O Globo/De Standaard/Nu.nl/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen