donderdag 18 mei 2017

Brazilië voorbereid op mogelijke massa-instroom van Venezolaanse vluchtelingen

'We moeten een noodplan hebben om dit te kunnen aanpakken als de zaken erger worden'

(Bron foto: Bruno Kelly/Reuters)

Brazilië is bezorgd over het toenemende aantal vluchtelingen dat over de grens met Venezuela het land binnenkomt  en werkt aan een plan om een ​​mogelijke massa-instroom, als de crisis in Venezuela verslechtert, aan te pakken, zei de Braziliaanse minister van Defensie Raul Jungmann gisteren, aldus vandaag, donderdag 18 mei 2017, het persbureau Reuters.

'Blijkbaar zijn we bezorgd en onze grootste zorg is de humanitaire situatie', vertelde Jungmann aan verslaggevers. 'We moeten een noodplan hebben om dit te kunnen aanpakken als de zaken erger worden.' Meer dan 6.000 Venezolanen steken elke dag de grens over om voedsel en medicijnen te kopen, en de meeste gaan terug, maar anderen blijven en zoeken naar werk, zei de minister.

Vorige maand waren Brazilianen geschokt door het zien van bedelende inheemse vrouwen en kinderen uit Venezuela in de straten van Manaus, de grootste stad in de Amazone van Brazilië. Het bestuur van de grensstaat Roraima heeft gezegd dat 30.000 vluchtelingen zijn aangekomen sinds Venezuela's politieke en economische crisis vorig jaar acuut werd.

De federale politie heeft het aantal vluchtelingen in Roraima's hoofdstad Boa Vista geschat op meer dan 15.000. Roraima's senator Telmario Mota vertelde Reuters, dat Venezolaanse werkzoekenden in Boa Vista worden uitgebuit en jonge Venezolaanse vrouwen worden gedwongen tot prostitutie.

Een missie van de Verenigde Naties 'High Commission for Refugees' die gisteren Boa Vista bezocht heeft, vonden 6.000 Venezolanen in opvangplaatsen en nog eens 5.000 op een wachtlijst. 'We zijn hier om ons te vergewissen van de situatie, de lokale actie te zien en te helpen voorbereiden op het ontvangen van een instroom van mensen als dat nodig was', zei een woordvoerder van de UNHCR.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen