dinsdag 9 mei 2017

Brazilië weer opgeschrikt door groepsverkrachting van een minderjarig meisje

Daders plaatsten beelden verkrachting van 12-jarig meisje op social media


Brazilië is opnieuw opgeschrikt door een groepsverkrachting van een minderjarig meisje. De daders plaatsten beelden van de verkrachting van het 12-jarige meisje op sociale media. Het slachtoffer komt uit een arme wijk van Rio de Janeiro. Vier verdachten zijn inmiddels geïdentificeerd, er zijn nog geen arrestaties verricht, zo bericht vandaag, dinsdag 9 mei 2017, onder andere de NOS.

Het meisje werd vorig weekend verkracht, maar durfde aanvankelijk geen aangifte te doen. Pas een paar dagen later, toen een tante de beelden zag, stapte de familie naar de politie. Het slachtoffer is vandaag gehoord door de politie.

Vorig jaar was er grote ophef in Brazilië over een soortgelijke zaak, eveneens in een arm deel van Rio. Toen werd een 16-jarig meisje verkracht door meerdere mannen. Ook zij deelden beelden van de verkrachting en maakten selfies met het slachtoffer.

Net als toen zijn er ook nu weer veel mensen die het op social media opnemen voor de daders en het meisje verwijten dat ze 'wel vaker zulke dingen doet'. Dergelijke opmerkingen veroorzaakten een jaar geleden een golf van verontwaardiging in het land en maakten een discussie los over een 'verkrachtingscultuur'.


Beide slachtoffers komen uit wijken waar drugsbendes het voor het zeggen hebben. Criminelen kunnen er meestal hun gang gaan en worden zelden gearresteerd. Braziliaanse media suggereren dat de daders banden hebben met een drugsbende. De mannen zouden uit dezelfde wijk komen als het slachtoffer.


Het lijkt erop dat de verdachten er vrij zeker van waren dat hen niets zou gebeuren. Ze deelden een video van ongeveer een minuut, aanvankelijk via een besloten groep op Facebook en later via WhatsApp. Zeker vijf naakte mannen zouden duidelijk herkenbaar in beeld zijn. Ook dat lijkt sterk op de zaak van vorig jaar, toen daders lachend selfies maakten met het bewusteloze slachtoffer op de achtergrond. Drie daders werden uiteindelijk veroordeeld voor die groepsverkrachting, een van hen is nog altijd voortvluchtig. Het 16-jarige slachtoffer kreeg bescherming van de politie en is met haar familie elders een nieuw leven begonnen.

De identiteit van het 12-jarige meisje dat nu werd verkracht wordt geheim gehouden. De politie overweegt ook dit slachtoffer onder te brengen in een getuigenbeschermingsprogramma.

0 comments:

Een reactie plaatsen