maandag 22 mei 2017

CDA wil actie kabinet na schending mensenrechten door Suriname

Mobiele eenheid ingezet tegen demonstranten - Vakbondsleider gearresteerd

Minister Bert Koenders moet in internationaal verband Suriname terechtroepen


CDA-TweedeKamerlid Martijn van Helvert wil dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) in internationaal verband Suriname terecht roept voor het schenden van mensenrechten. De Surinaamse Mobiele Eenheid werd eerder deze week ingezet tijdens protesten tegen de regering van president en oud-legerleider Desi Bouterse. De Surinaamse oppositie sprak zich al eerder uit tegen het hardhandig optreden waar onder meer een vakbondsleider werd vastgezet. 

Ook wil Van Helvert dat de regering zich uitspreekt tegen het verbieden van een demonstratie in de Surinaamse grensplaats Nickerie.

Zaterdag demonstreerden duizenden aanhangers van de vijf oppositiepartijen tegen het bewind van Bouterse. De politieke leiders hebben Bouterse opgeroepen af te treden als hij zijn ‘wanbeleid’ niet verandert. De manifestatie vond plaats op het terrein van het partijcentrum van een van de partijen. De organisatie was gedwongen de actie daar te organiseren. omdat de autoriteiten tot twee keer toe hebben geweigerd een vergunning te geven om de actie in het centrum van Paramaribo te houden. 

Van Helvert vindt dat Nederland ‘vanuit de zakelijke en betrokken relatie Suriname zou moeten aanspreken op mensenrechtenschendingen’.

Ook wil Van Helvert dat Koenders laat weten hoe hij oordeelt over ‘de naleving van democratische grondrechten in Suriname door de Surinaamse staat’. De CDA’er wijst Koenders op de juridische afhandeling van de Decembermoorden toen Bouterse in 1982 de macht greep.

De vragen van Van Helvert

Vragen van het lid Van Helvert (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over mensenrechten in de Republiek Suriname

Bent u bekend met het bericht ‘Oppositie Suriname veroordeelt geweld en intimidatie tegen volk’[1] met betrekking tot het optreden van de Surinaamse regering in de richting van actievoerders?

Deelt u de afkeuring van de gezamenlijke oppositiepartijen in Suriname over inzet van een zwaar bewapende mobiele eenheid tegen de vreedzame acties van burgers, gevolgd door bruut optreden, mishandelingen en arrestaties, waaronder van een vakbondsleider?

Bent u tevens bekend met het bericht ‘Woede om weigering vergunning voor protest in Nickerie’[2] met betrekking tot het optreden van de Surinaamse regering in de richting van actievoerders?

Welke signalen heeft u ontvangen over schending van elementaire democratische grondrechten en vrijheden?

Hoe beoordeelt u het optreden van de Surinaamse autoriteiten in relatie tot actievoerders; en dan specifiek de actievoerders die zich hebben verenigd in de protestgroep ‘Wij zijn moe’ en vertegenwoordigers van vakbonden?

Hoe oordeelt u in het algemeen over de naleving van democratische grondrechten in Suriname door de Surinaamse staat?

Bent u bekend met het ‘Human Right Report 2016’[3] van BearingPoint over Suriname?

Hoe beoordeelt u de wijze waarop de Surinaamse Staat de onafhankelijke rechtspraak beïnvloedt inzake de juridische afhandeling van de zogeheten Decembermoorden van 1982?

Hoe beoordeelt u de andere in het ‘Human Right Report 2016’ van BearingPoint genoemde vormen van mensenrechtenschendingen door de Suriname en de corruptie bij de overheid die ‘wijdverspreid’ zou zijn?

Deelt u de mening dat Nederland ook vanuit de zakelijke en betrokken relatie Suriname zou moeten aanspreken op mensenrechtenschendingen?

Bent u bereid mensenrechtenschendingen door Suriname bilateraal en in multilateraal verband te adresseren? Waarom wel/niet?
(Red. De Surinaamse Krant/The Post Online/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen