woensdag 3 mei 2017

Colombia moet van rechter rivier Atrato beschermen tegen illegale goudwinning en kwik

Bogota is berucht vanwege het ontkennen van sociale- of milieuproblemen in het land

(Bron foto's: Universiteit van Cartagena)

De constitutionele rechter van Colombia heeft geëist, dat de regering onmiddellijk maatregelen treft om de belangrijkste rivier in het westen van het land te beschermen tegen vernietiging door de goudmijnactiviteiten van illegale gewapende groepen. De rivier, die zich uitstrekt door de geplaagde Choco-provincie, is vanwege de unieke ecosystemen buiten de grenzen van de illegale gewapende groepen, maar is het middelpunt van geschillen tussen groepen als de ELN (Ejército de Liberación Nacional) en de AGC (Las Autodefensas Gaitanistas), over territoriale en economische controle in de goudrijke regio.

De beslissing van de rechtbank, die al in november werd genomen, maar pas dinsdag werd gepubliceerd door de krant El Tiempo, heeft de regering aangespoord om 'een openbaar beleid van mijnbouw en energie op te bouwen die rekening houdt met de milieu- en sociale realiteiten van de natie', zo schrijft de nieuwswebsite Colombia Reports woensdag 3 mei 2017.Mijnbouw is al sinds 1990 een belangrijke beleidsprioriteit voor de regering. Maar, Bogota is berucht vanwege het ontkennen van sociale- of milieuproblemen in het land. De sociale en milieu-realiteit in de lang verwaarloosde Choco-regio is dusdanig verslechterd, dat de Atrato verontreinig is geraakt door illegale mijnbouw met rampzalige milieueffecten voor de rivier en de gemeenschappen die eraan leven.

De regering heeft toegegeven, dat de regio chronisch door de staat in de steek is gelaten, waardoor een van de meest goudrijk regio's van Colombia bijna in handen is van guerrilla's, paramilitairen, drugshandelaren of clandestiene kolonisten. Het doorlopende geweld tussen de ELN en AGC heeft de lokale bewoners gedood en gedwongen doen verhuizen. Nu vergiftigt kwik uit illegale mijnbouw gemeenschappen die van de rivier leven, aldus de Ombudsman.


De Atrato-rivier is elementair voor velen in de provincie, die afhankelijk zijn van de rivier voor hun eten, persoonlijke hygiëne en recreatie. De 'goldrush' heeft zo'n enorme milieubelasting en sociale impact op de Atrato-riviergemeenschappen, dat het hun voedsel vergiftigt en sommige van hen al het leven heeft gekost. De regering in Bogota heeft echter traditioneel ermee geworsteld om de landelijke Pacifische Kust te regeren en is momenteel de landelijk oudste en grootste guerrilla groep, de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), aan het demobiliseren. Rondom dezelfde tijd is het gewapend conflict tussen de ELN en AGC over traditioneel guerrilla grondgebied en gecontroleerde mijnbouwactiviteiten in Choco geëscaleerd.


In zijn uitspraak erkende de rechtbank de complexiteit van het uitvoeren van de rechterlijke uitspraak en erkende ook, dat een succesvol herstel van de rivier het verwijderen van de grootste twee illegale gewapende groepen van Colombia uit het afgelegen junglegebied zou vereisen, en de ontwikkeling van een legale economie in een gebied dat gedurende lange tijd door de staat is verwaarloosd. Het herstel van de rivier zou een effectief beleid impliceren, dat betrekking heeft op 'armoede, gebrek aan kansen, ongelijkheid, prostitutie, illegaliteit, geweld, gewapende actoren en postconflicten, zodat er een aantal maatregelen op het gebied van mijnbouw-energiebeleid moet worden genomen'. Iedere recuperatie zou decennia in beslag nemen, in ogenschouw nemende de grootschalige vernietiging die al jaren gaande is.

De uitspraak stelde, dat de chronische inactiviteit van de regering om de meest fundamentele humanitaire rechten van de inwoners van de regio te beschermen, de regering verantwoordelijk maakt voor herstel van de situatie. De overheidsinstanties zijn verantwoordelijk voor het schenden van de fundamentele rechten op leven, gezondheid, water, voedselveiligheid, een gezonde omgeving, cultuur en het grondgebied van etnische gemeenschappen, door hun nalatige gedragingen door niet doeltreffende maatregelen te nemen om de ontwikkeling van illegale mijnbouwactiviteiten te stoppen. Hierdoor is een ernstige humanitaire- en milieucrisis in het Atrato-stroomgebied, de zijrivieren en omliggende gebieden ontstaan.

De uitspraak verklaarde, dat 'over het algemeen slechts 10% kwik wordt toegevoegd aan een vat gecombineerd met goud om amalgaam te vormen, de resterende 90% blijft over en wordt weggegooid in waterbronnen', dat heeft geleid tot extreem hoge kwikniveaus in de lichamen van lokale bewoners, sommige met 60 punten per miljoen, terwijl de wereldwijde aanvaardbare norm wordt geacht ongeveer 0,5 punt per miljoen te zijn. Daarnaast beweerden de eisers, dat tot 44 duizend hectare regenwoud is verwoest door illegale mijnbouw.

In praktische zin heeft de rechtbank geëist, dat de overheid binnen een maximaal tijdsbestek van een jaar het water in het Atrato-bekken moet zuiveren. Daarnaast moeten 'illegale mijnbouwactiviteiten definitief geneutraliseerd en uitgeroeid worden, niet alleen in de Atrato-rivier en zijn zijrivieren, maar ook in de regio Choco'.

Dit proces moet worden geïnitieerd door twee afgevaardigden die door de overheid en de betrokkenen gemeenschappen om toezicht te houden op het proces van herstel en bescherming van een regio diie, met uitzondering van zwaar gewapende groepen, nauwelijks is gekoloniseerd, laat staan ​​geformaliseerd.


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/El Tiempo/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen