maandag 22 mei 2017

Colombiaan bouwt replica van Sint-Pietersplein in het Vaticaan van 36.000 tandenstokers

Bouwer (59) droomt ervan replica aan paus Francis te tonen tijdens zijn bezoek in september aan Colombia


De Eiffeltoren, het Romeinse Colosseum, het Vrijheidsbeeld, de Taj Mahal. Het zijn slechts enkele van de universele monumenten die een Colombiaanse leraar uit kleine houten stokjes (tandenstokers) maakt. Een van zijn recente werken is het Sint-Pietersplein in het Vaticaan en hij droomt ervan om het aan paus Francis te tonen tijdens zijn bezoek in september aan Colombia. Dit bericht het Katholiek Nieuws Agentschap zondag 21 mei 2017.

Alberto Antonio Cruz Serna bouwt modellen met tandenstokers sinds hij 12 was. Hij woont momenteel in de stad Puerto Berrio, in het Antioquia district en doceert natuurwetenschappen aan middelbare schoolstudenten aan het Antonio Nariño Opleidings Instituut en heeft meer dan 200 replica's gemaakt, met zijn eigen unieke stijl, van katholieke gebouwen zoals de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten Parochie in Puerto Berrio en het Sint-Pietersplein in het Vaticaan.

Cruz, die vader is van vijf kinderen, heeft zijn werken getoond in een aantal steden in Colombia, zoals Medellín en Barrancabermeja. Hij heeft ook meerdere prijzen gewonnen.

'Wat mij motiveert om deze kunstwerken van tandenstokers te bouwen is de uitdaging ervan. De structuur is spectaculair. Het is niet zoals hout dat je snijdt en op zijn plaats zet. Hier gaat het om het plakken stokjes aan stokjes, het zien van de lengtes en het maken van vormen. De moeilijkheidsgraad maakt het interessanter', aldus de 59-jarige leraar.Cruz onthult, dat hij nooit de monumenten heeft bezocht die hij met tandenstokers heeft gereproduceerd. Ook heeft hij geen architectuur of ontwerp gestudeerd. Hij doet gewoon wat onderzoek op het internet en in boeken naar elk detail van het kunstwerk dat hij wil reproduceren. Zijn gereedschap? Een nagelklipper en speciale houtlijm. Cruz verklaart, dat zijn motivatie voor het bouwen van de replica van het Sint-Pietersplein eind maart 2015 ontstond toen hij vernam, dat paus Francis Colombia zou kunnen gaan bezoeken. Het Vaticaan zou later de reis bevestigen, die voor september is gepland.

De bouw van het kunstwerk nam 17 maanden in beslag. Cruz besteedde ongeveer vijf uur per dag aan het project. In de weekenden werkte hij bijna de hele dag. Het Sint-Pieterspleinmodel werd gemaakt van meer dan 36.000 tandenstokers.

(Red. De Surinaamse Krant/CNA)

0 comments:

Een reactie plaatsen