vrijdag 19 mei 2017

Colombiaanse president Juan Manuel Santos ontmoet president Trump in het Witte Huis

Santos hoopt op continuering miljoenen dollars aan Amerikaanse hulp'De enige mensen die zullen profiteren zijn de drugshandelaren, als wordt gesneden in de Amerikaanse hulp'


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gisteren een ontmoeting gehad met president Trump in de hoop garanties te garanderen voor voortzetting van miljoenen dollars in Amerikaanse hulp terwijl zijn land uit een halve eeuw burgeroorlog omhoog kruipt. Trump deed echter daarover geen toezeggingen tijdens een gezamenlijke nieuwsconferentie met Santos in het Witte Huis East Room, aldus vandaag, vrijdag 19 mei 2017, de Los Angeles Times.

Trump sprak niet over het vredesproces in Colombia tot een verslaggever erover vroeg. Hij prees toen Santos's inspanningen. 'Er is niets moeilijker dan vrede', zei Trump, 'en we willen vrede maken in de hele wereld.' 

Trump richtte zich op de bestrijding van drugshandel en potentiële handelstransacties en op de muur die hij heeft beloofd te bouwen langs de grens met Mexico.

Santos somde op waar zijn land behoefte aan heeft voor de wederopbouw na de oorlog, met inbegrip van wederopbouw van wegen en andere infrastructuur, hervestiging van ontheemde boeren en gedemobiliseerde guerrilla-vechters, het creëren van nieuwe gerechtelijke mechanismen en uitroeiing van cocagewassen.

Colombia heeft vorig jaar een vredesakkoord getekend met de linkse guerrilla's van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die het langstlopende militaire conflict in de wereld beëindigde. Meer dan een kwart miljoen mensen werd gedood in de 50-jarige oorlog. De Verenigde Staten hebben de Colombiaanse regering de afgelopen tien jaar met 10 miljard dollar gesteund onder auspiciën van het zogenaamde Plan Colombia. Veel geld was gericht op de bestrijding van drugshandel.
De regering Obama heeft vorig jaar het vredesakkoord ondersteund en heeft gepleit voor hulpverlening op ontwikkelings-, maatschappelijke en justitiële gebieden. Voor dit jaar werd een eerste tranche van 450 miljoen dollar toegewezen, maar Colombia zegt dat het elk jaar minstens zo veel nodig heeft.

Met de belofte van Trump om te bezuinigen op buitenlandse hulp, ziet Colombia plotseling zijn herstelperspectieven in gevaar komen. 'De enige mensen die zullen profiteren zijn de drugshandelaren, als wordt gesneden in de Amerikaanse hulp', zei Juan Carlos Pinzon, de Colombiaanse ambassadeur in Washington, voor het bezoek van Santos. Veel steun zou de plattelandsontwikkeling ten goede komen in gebieden die als broedplaatsen van rebellen en drugshandelaars worden beschouwd.

Er is brede steun in Washington, van Capitol Hill, voor mensenrechtenorganisaties, voor verdere hulp aan Colombia. 'Colombia is een cruciale partner om een ​​veilig en welvarend westerse halfrond te bereiken, een noodzaak wanneer landen als Venezuela op de rand van ineenstorting staan', aldus Senato Roy Blunt (Republikein). 'Ondersteuning van Colombia is een investering in de Amerikaanse veiligheid.'
(Red. De Surinaamse Krant/Los Angeles Times)

0 comments:

Een reactie plaatsen