woensdag 31 mei 2017

Colombia's iconische Caribische Johnny Cay Island voor onbepaalde tijd gesloten

Milieuzorgen aanleiding voor drastische maatregel


Lokale autoriteiten hebben voor onbepaalde tijd de sluiting van Colombia's iconische Caribische Johnny Cay Island aangekondigd vanwege milieuzorgen. Niet-naleving van milieuvoorschriften, in combinatie met het toenemende aantal toeristen, heeft het ecosysteem van het eiland in gevaar gebracht, aldus de Corporation for the Sustainable Development of the San Andres Archipel Department, zo schrijft de nieuwswebsite Colombia Reports dinsdag 30 mei 2017.

Specifiek fouten in verband met de verwijdering van vaste afvalstoffen, de omgang met het milieu en de belangrijkste species alsook hygiëne in restaurants en geschikte toegang tot schone badkamers. De sluiting werd op 25 april door de inspecteur-generaal gevraagd vanwege toenemende zorgen over de toekomstige duurzaamheid van het kleine eiland, dat momenteel op de lijst staat van veel bezoekers aan de toeristische hotspot San Andres.


Het zal daadwerkelijk betekenen, dat bezoekers niet in het Regionaal Park op het Colombiaanse eiland kunnen komen, dat zo'n 120 mijl buiten de kust van Nicaragua ligt. Bovendien zijn de komst van privéboten en het aanbieden van allerlei diensten, waaronder restaurants, watersport en andere activiteiten, verboden.

Vaartuigen echter van officiële aard, 'waarvan het doel specifiek is voor hun bevoegdheden en functies', worden uitgesloten van het verbod, verduidelijken de lokale autoriteiten.

Johnny Cay Island wordt officieel Sucre Island genoemd. Het is op 10 minuten afstand met een boottocht vanaf de noordkust van San Andres. Het eiland is populair door zijn witte stranden en ondiepe omliggende wateren, die vaak worden gebruikt voor snorkelen.

De toenemende toeristische activiteiten hebben echter het lokale ecosysteem beschadigd en heeft een deel van de oorspronkelijke palmplantengroei van de eilanden vervangen door grasland. Volgens het kantoor van de inspecteur-generaal heeft de gouverneur van San Andres 'geen goede monitoring uitgevoerd' van toeristische activiteiten op het eiland.

De sluiting van Johnny Cay zal het de gelegenheid bieden om zijn natuurlijke flora en fauna te herstellen, aldus het bureau van de inspecteur-generaal.


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

0 comments:

Een reactie plaatsen